Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada EÚ, aby sa nové emisné pravidlá nevzťahovali na domy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia a Európsky parlament navrhli nový systém obchodovania s emisiami (EU ETS), ktorý má od roku 2024 pokrývať palivá pre komerčnú dopravu a budovy.

Varšava 19. novvembra (TASR) - Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová vyzvala Európsku úniu, aby sa nový súbor obmedzení na emisie skleníkových plynov nevzťahoval na obytné domy. TASR informuje podľa správy agentúry PAP.

Európska komisia a Európsky parlament navrhli nový systém obchodovania s emisiami (EU ETS), ktorý má od roku 2024 pokrývať palivá pre komerčnú dopravu a budovy. Po roku 2029 by zaviedol rovnaké obmedzenia aj pre obytné domy. Poľsko sa na tento zámer pozerá podľa ministerky "s rastúcim znepokojením".

"Z tohto dôvodu dôrazne apelujem na vyňatie domácností zo systému obchodovania s emisiami (EU ETS), pretože teplý domov v zime by nemal byť trhovým tovarom, ale právom občana," napísala Moskwová podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi, hlavnému vyjednávačovi EP pre EU ETS Petrovi Liesemu a českému podpredsedovi vlády Mariánovi Jurečkovi. Česká republika v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Ministerka tiež uviedla, že počas prípravy plánu environmentálnej udržateľnosti Fit for 55 v rámci EÚ nikto neočakával globálnu pandémiu koronavírusu a vojnu na Ukrajine. Dôsledky týchto udalostí však katastroficky zhoršili ekonomickú situáciu a preto by sa mali vziať do úvahy.