Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada medzinárodné spoločenstvo o ignorovanie referend

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda na Twitteri napísal, že Poľsko pokusy Ruska o anexiu ukrajinského územia odsudzuje a nikdy ich neuzná.

Varšava 30. septembra (TASR) - Poľsko odsudzuje "pseudo-referendá" na Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny, a žiada medzinárodné spoločenstvo, aby neuznalo ich výsledky. V piatok to povedal hovorca poľskej vlády Piotr Müller. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Kroky Ruskej federácie podľa Müllera porušujú základné princípy medzinárodného práva zakotvené v Charte OSN.

"Žiadame všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby neuznali zákonnosť pseudo-referend a ani ich výsledky, ktoré v žiadnom prípade nemôžu odrážať vôľu obyvateľov týchto regiónov, ktorí boli prinútení voliť," povedal Müller.

Poľsko podľa hovorcu vlády "jednoznačne a pevne odsudzuje" nezákonné referendá a žiada trestné stíhanie "všetkých, ktorí sa na uskutočnení týchto fiktívnych referend podieľali".

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ubezpečil, že referendá a ani žiadne iné ruské vyhlásenia nebudú mať v Poľsku právny význam. Uviedol to šéf poľskej prezidentskej kancelárie Pawel Szrot.

Duda na Twitteri napísal, že Poľsko pokusy Ruska o anexiu ukrajinského územia "odsudzuje a nikdy ich neuzná". "Naďalej budeme podporovať obrancov Ukrajiny, až kým nebude agresor zahnaný," uviedol Duda.