Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada Nemecko o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak prichádza na tlačovú konferenciu v rámci schôdzky zástupcov krajín, ktoré poskytujú Ukrajine pomoc v boji proti ruskej invázii na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku 20. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajina už niekoľko mesiacov žiada od spojencov moderné tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám. Britská vláda už oznámila, že Kyjevu poskytne 14 tankov Challenger 2.

Varšava 24. januára (TASR) - Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nemci už dostali našu žiadosť o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Zároveň vyzývam nemeckú stranu, aby sa pripojila k našej koalícii krajín podporujúcich Ukrajinu tankami Leopard 2," napísal Blaszczak na sociálnej sieti. Dodal, že ide o bezpečnosť celej Európy.

Ukrajina už niekoľko mesiacov žiada od spojencov moderné tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám. Britská vláda už oznámila, že Kyjevu poskytne 14 tankov Challenger 2. Poľsko a Fínsko sú ochotné poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2, ich dodanie však musí schváliť Berlín.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu uviedla, že Berlín nebude stáť v ceste, ak nejaká iná krajina požiada o povolenie na presun tankov Leopard 2 na Ukrajinu.