Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Poľsko zintenzívni kontroly ukrajinských kamiónov na výstupe z krajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Colný úrad Žilina

Minister dodal, že dopravcovia vyjadrili vôľu zmierniť svoje protesty v prípade, že tieto kontroly "prinesú výsledky".

Varšava 29. novembra (TASR) - Poľská vláda v stredu oznámila, že zintenzívni kontroly ukrajinských nákladných áut na cestách vedúcich k hraniciam v snahe upokojiť protestujúcich poľských dopravcov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Pôjde o komplexné kontroly zamerané na preverenie... všetkých prepravných predpisov, ktoré platia pre ukrajinských dopravcov," uviedol poľský minister pre infraštruktúru Alvin Gajadhur.

Jeho vyjadrenia prišli po schôdzke s predstaviteľmi poľských dopravcov, píše AFP. Minister dodal, že dopravcovia vyjadrili vôľu zmierniť svoje protesty v prípade, že tieto kontroly "prinesú výsledky".

Európska komisia (EK) v stredu kritizovala Poľsko za nedostatočnú angažovanosť pri snahe ukončiť protesty vodičov kamiónov, ktorí blokujú poľsko-ukrajinské hraničné priechody.

Poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra blokujú hraničné priechody na protest proti nespravodlivej konkurencii ukrajinských firiem podnikajúcich v cestnej nákladnej doprave. Rokovania medzi Kyjevom, Varšavou a predstaviteľmi EÚ tento problém nedokázali vyriešiť.

Poľskí dopravcovia požadujú zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenský materiál. Žiadajú aj pozastavenie povolení pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.