Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko zvažuje zavedenie obmedzení na hranici so Slovenskom a s ČR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister zdravotníctva dodal, že poľská vláda zvažuje aj opätovné zavedenie prísnejších obmedzení spoločenského života v regiónoch s najvyšším výskytom nákazy.

Varšava 20. februára (TASR) - Poľsko by podľa tamojšieho ministra zdravotníctva Adama Niedzielského mohlo už čoskoro zaviesť obmedzenia na hraniciach so Slovenskom aj Česko. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia v oboch zmienených krajinách. Rozhodnutie v tejto otázke padne na budúci týždeň, povedal Niedzielski v sobotnom rozhovore pre poľskú rozhlasovú stanicu Radio Zet.

Na otázku, či poľská vláda zvažuje, že zatvorí svoje južné hranice s Českom a Slovenskom, v ktorých došlo v ostatnom čase k nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom, minister odpovedal: "Áno, určite".

"Hranice budú otvorené pre osoby s negatívnym výsledkom testu," uviedol ďalej Niedzielski. Zároveň však upozornil, že toto rozhodnutie sa môže zmeniť v závislosti od aktuálnej dynamiky pandemickej situácie, približuje agentúra PAP.

Niedzielski podľa vlastných slov očakáva, že súčasná - tretia vlna pandémie - bude vrcholiť v marci či apríli. Minister dodal, že poľská vláda zvažuje aj opätovné zavedenie prísnejších obmedzení spoločenského života v regiónoch s najvyšším výskytom nákazy.

V Poľsku sa od 12. februára na dva týždne skúšobne otvorili hotely, kiná, divadlá, plavárne a športoviská vrátane lyžiarskych stredísk. Maximálna obsadenosť ubytovacích či kultúrnych zariadení však nesmie presiahnuť 50 percent. Reštaurácie môžu jedlo ponúkať len formou osobného odberu alebo donášky. Otvorené taktiež môžu byť obchodné centrá a niektoré kultúrne inštitúcie. Vláda však varovala, že v prípade zhoršenia situácie tieto opatrenia zruší.