Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľský arcibiskup navštívil Buču: Ľudstvo sa z vojen nepoučilo

Na archívnej snímke z 30. apríla 2022 ľudia kráčajú okolo vrakov vojenských vozidiel v meste Buča na predmestí Kyjeva. Foto: TASR/AP

"Nevidíme žiaden pokrok ľudskosti vo svete, iba technický pokrok, ktorý umožňuje vraždenie ľudí vo väčšom meradle," uviedol arcibiskup Gadecki.

Varšava 25. mája (TASR) - Najvyšší predstaviteľ poľskej katolíckej cirkvi arcibiskup Stanislaw Gadecki v stredu vyhlásil, že jeho nedávna návšteva na miestach masového vraždenia na Ukrajine ho doviedla k záveru, že ľudia sa nepoučili z predchádzajúcich krvavých vojen, ale iba zlepšili svoje metódy zabíjania. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Arcibiskup Gadecki, predseda Konferencie biskupov Poľska, povedal, že keď sa minulý týždeň modlil nad hromadnými hrobmi nájdenými po stiahnutí ruských vojakov z ukrajinského mesta Buča, napadla mu "smutná myšlienka, že ľudská civilizácia nerobí v kľúčových záležitostiach žiadny skutočný pokrok".

"Za posledné desaťročia sme už počuli toľko vyhlásení a zaprisahávaní, že takéto zločiny sa vzhľadom na súčasnú úroveň civilizácie už nemôžu stať, ale ukázalo sa, že vraždenie ľudí je teraz možné práve tak ako predtým," povedal Gadecki pre poľskú katolícku tlačovú agentúru KAI v rozhovore, zverejnenom tento týždeň.

"Nevidíme žiaden pokrok ľudskosti vo svete, iba technický pokrok, ktorý umožňuje vraždenie ľudí vo väčšom meradle," uviedol arcibiskup Gadecki.