Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľský generál je presvedčený, že raketa bola zablúdenou strelou

Policajti sú pred areálom bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów na východe Poľska v stredu 16. novembra 2022, kde dopadla v utorok podľa poľskej vlády raketa ruskej výroby. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda v noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów, kde prišli o život dvaja ľudia.

Varšava 16. novembra (TASR) - Veliteľ poľských pozemných síl generál Mieczyslaw Bieniek vyhlásil, že ak sa potvrdí, že v utorok popoludní zasiahla Poľsko ruská raketa, bude to veľmi vážny incident, lebo zabila dvoch ľudí. Generál "je však silne presvedčený, že išlo o zablúdenú muníciu, ktorá dopadla na poľské územie", preto podľa neho nie je dôvod aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy. Správu priniesol v utorok neskoro večer denník Rzeczpospolita, z ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Článok 5 zaručuje obranu každého člena NATO a stanovuje, že útok na jedného člena je útokom na celú Severoatlantickú alianciu.

Poľský prezident Andrzej Duda v noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów, kde prišli o život dvaja ľudia. Duda dodal, že raketa bola "s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby". Poznamenal súčasne, že vyšetrovanie daného incidentu stále trvá.

Obec Przewodów sa nachádza približne 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok tiež stalo cieľom mohutnej vlny ruských raketových útokov po celej Ukrajine.