Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľský generálny prokurátor sa obrátil na Ústavný súd pre pokutu EÚ

Na archívnej snímke z 19. novembra 2019 hnedouhoľná baňa Turów, ktorá sa nachádza pri česko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Poľská vláda odmieta zavrieť baňu Turów s tým, že zásobuje hnedým uhlím neďalekú tepelnú elektráreň, ktorá poskytuje elektrinu pre milióny domácností.

Varšava 15. novembra (TASR) - Poľský generálny prokurátor v pondelok podal podnet na Ústavný súd, aby preveril súlad rozhodnutí Súdneho dvora EÚ (CJEU) o pozastavení ťažby v hnedouhoľnej bani Turów s poľskou ústavou. Informovala o tom agentúra PAP.

"Podľa názoru generálneho prokurátora rozhodnutia CJEU nezákonne rozširujú zmluvné právomoci EÚ, čím dochádza k porušovaniu poľskej ústavy a judikátov poľského Ústavného súdu," píše sa vo vyhlásení poľského generálneho prokurátora pre médiá.

CJEU nariadil v máji Poľsku v rámci predbežného rozhodnutia, aby ťažbu v bani okamžite zastavilo. Po tom, čo Varšava toto rozhodnutie nerešpektovala, CJEU v septembri uložil Poľsku povinnosť platiť Európskej komisii denné penále vo výške 500.000 eur.

Česká vláda koncom februára oznámila, že v súvislosti s plánovaným rozšírením bane Turów podala na Poľsko na pôde CJEU žalobu. Česko žiada zastavenie ťažby v bani z dôvodov jej nepriaznivého vplyvu na životné prostredie. Podľa Prahy má baňa negatívny vplyv na pohraničné oblasti, kde prispieva k zníženiu hladiny podzemnej vody. Environmentálni aktivisti a tamojší obyvatelia sa okrem toho sťažujú aj na hluk a prašné prostredie.

Poľská vláda odmieta zavrieť baňu Turów s tým, že zásobuje hnedým uhlím neďalekú tepelnú elektráreň, ktorá poskytuje elektrinu pre milióny domácností. Baňa Turów je podľa premiéra Mateusza Morawieckeho dôležitá pre energetickú bezpečnosť Poľska a na jej prevádzku sú tiež naviazané desaťtisíce pracovných miest.

Európsky súd v októbri uvalil voči Poľsku taktiež denné penále v sume 1 milióna eur za odmietnutie pozastaviť činnosť disciplinárnej sudcovskej komisie na Najvyššom súde, ktorú CJEU považuje za nedostatočne nezávislú od vlády.