Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Poľský kontrolný úrad odsúdil snahu o hlasovanie poštou vo voľbách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opoziční politici v tejto záležitosti žiadali trestné stíhanie predsedu vlády.

Varšava 13. mája (TASR) - Predstavitelia poľského Najvyššieho kontrolného úradu (NIK) odsúdili na štvrtkovej tlačovej konferencii pokus tamojšej vlády zorganizovať minuloročné prezidentské voľby prostredníctvom poštového hlasovania, ktorého cieľom bolo zachovať plánovaný termín stanovený na 10. mája 2020, a to napriek pandémii koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Zbytočné prípravy na voľby označil NIK nielen ako nákladné, ale dokonca nelegálne.

Víťazom vlaňajších prezidentských volieb v Poľsku, ktorých prvé kolo sa namiesto májového termínu uskutočnilo až 28. júna a druhé kolo 12. júla, sa opätovne stal Andrzej Duda.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki nebol podľa NIK oprávnený vydávať nariadenia pre vládne úrady a štátom kontrolované podniky. Štátne inštitúcie nemajú podľa predsedu NIK Mariana Banaša právo konať mimo zákonného rámca a využívať na to verejné zdroje, a to ani v prípade výnimočných okolností, akou je i pandémia COVID-19.

Prípravy na poštové hlasovanie - vrátane tlače nikdy nevyužitých hlasovacích lístkov - stáli daňových poplatníkov podľa výpočtov NIK 76 miliónov zlotých (takmer 17 miliónov eur).

Pracovníci NIK informovali o možných porušeniach zákonov zo strany štátnych podnikov, ako napríklad pošty či tlačiarní, i poľskú prokuratúru. Obžaloba pre porušenie zákonov hrozí i spolupracovníkom úradu poľskej vlády, ministerstva vnútra a iných verejných úradov, doplnil Banaš s tým, že o ďalších krokoch rozhodne prokuratúra.

Vláda premiéra Morawieckeho svoje konanie obhajovala s tým, že zámerom bolo uskutočniť prezidentské voľby v ústavnej lehote a zároveň ochrániť zdravie občanov. Opoziční politici v tejto záležitosti žiadali trestné stíhanie predsedu vlády.