Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľský minister Kaminski prežil hlasovanie o vyslovení nedôvery

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za jeho odvolanie hlasovali všetci zákonodarcovia z opozičných strán okrem troch, avšak všetci poslanci z vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Kaminského podporili.

Varšava 16. júla (TASR) - Poľský minister vnútra Mariusz Kaminski ustál v stredu večer v dolnej komore poľského parlamentu hlasovanie o vyslovení nedôvery. Hlasovanie v Sejme iniciované opozičnou Občianskou koalíciou (KO) sa skončilo v prospech ministra pomerom 233 k 216 hlasom.

Za jeho odvolanie hlasovali všetci zákonodarcovia z opozičných strán okrem troch, avšak všetci poslanci z vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Kaminského podporili, informuje tlačová agentúra PAP. Podľa KO bolo konanie proti účastníkom "štrajku podnikateľov" koordinované Kaminským represívne.

Poslanec za KO a exminister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz poukázal na nedávne udalosti, keď polícia zakročila "násilným a neústavným spôsobom" proti majiteľom podnikov, ktorí protestovali proti povinným opatreniam súvisiacim s koronavírusovou pandémiou.

Počas stredajšej parlamentnej debaty poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že Kaminski je od pádu komunizmu v roku 1989 najlepším ministrom, ktorý bojuje proti korupcii a "usiluje sa o opätovné získanie zdrojov, ktoré sa dostali do rúk skupinám pôsobiacim v organizovanom zločine".