Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Poľsko pre útoky na Kyjev vyzvalo na sprísnenie sankcií voči Rusku

Na snímke hasič hasí požiar plynového potrubia, ktoré sa poškodilo pri ruskom raketovom útoku v Kyjeve na Ukrajine v utorok 2. januára 2024. Foto: TASR/AP

V dôsledku ruských útokoch tiež ostalo približne 250.000 ľudí bez elektriny. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa Kyjeva zneškodnila 72 z 99 striel, ktoré Moskva odpálila proti Ukrajine.

Varšava 3. januára (TASR) - Západ by mal odpovedať na najnovšie vlny ruských útokov proti Ukrajine spôsobom, ktorému rozumie ruský prezident Vladimir Putin – teda sprísnením sankcií voči Moskve a poskytnutím zbraní Kyjevu, vyhlásil v stredu poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

K sérii ruských úderov došlo počas pondelkovej noci a pokračovali aj v utorok ráno. Rakety a útočné drony zasiahli hlavné mesto Kyjev, východoukrajinský Charkov aj iné ciele. Z miest hlásili najmenej päť obetí a desiatky zranených.

V dôsledku ruských útokoch tiež ostalo približne 250.000 ľudí bez elektriny. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa Kyjeva zneškodnila 72 z 99 striel, ktoré Moskva odpálila proti Ukrajine.

Ukrajinské letectvo zároveň vyhlásilo poplach pre niektoré oblasti Ukrajiny s tým, že hrozí odpálenie riadených striel z ruských strategických bombardérov Tu-95MS. Neskôr uviedlo, že Rusi odpaľujú na Kyjev aj hypersonické rakety Kinžal.

"Na najnovší útok na Ukrajinu by sme mali reagovať jazykom, ktorému Putin rozumie: sprísniť sankcie, aby nemohol vyrábať nové zbrane z pašovaných komponentov, a poskytnúť Kyjevu rakety dlhého doletu, ktoré mu umožnia likvidovať odpaľovacie zariadenia a veliteľské centrá," napísal šéf poľskej diplomacie Sikorski na sociálnej sieti X.

Poľská armáda v súvislosti s útokmi na Ukrajine v utorok preventívne vyslala k východnej hranici na ochranu svojho vzdušného priestoru štyri stíhačky F-16. Počas piatkových intenzívnych ruských útokov na Ukrajinu narušila podľa generálneho štábu vo Varšave na necelé tri minúty vzdušný priestor Poľska ruská raketa.