Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko odsúhlasilo voľbu poštou pre starších ľudí a osoby v karanténe

Poľská volička si pripravuje hlasovací lístok, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) plánuje voľby uskutočniť v pôvodnom termíne 10.mája. Takmer tri štvrtiny Poliakov však v prieskume verejnej mienky uviedli, že chcú, aby boli voľby posunuté.

Varšava 28. marca (TASR) - Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v sobotu schválila pravidlá, ktoré ľuďom vo veku nad 60 rokov, osobám v karanténe a izolácii povolia voliť prostredníctvom pošty, informovala agentúra AFP. Poľská vláda plánuje v máji uskutočniť prezidentské voľby aj napriek pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Kritici tvrdia, že nové opatrenia sú v rozpore s rozhodnutím ústavného súdu, na základe ktorého musí byť volebný zákon prijatý najmenej šesť mesiacov predo dňom konania volieb.

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) plánuje voľby uskutočniť v pôvodnom termíne 10. mája. Takmer tri štvrtiny Poliakov (72 percent) však v prieskume verejnej mienky uviedli, že chcú, aby boli voľby posunuté. Prieskum sa uskutočnil telefonicky 23. marca na vzorke 1100 respondentov.

Na odloženie volieb z dôvodu šírenia koronavírusu už vyzvali viacerí opoziční politici, právnici či poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar.

Poľský Senát, v ktorom má väčšinu opozícia, môže opatrenia v období najbližších 30 dní odmietnuť. Dolná komora (Sejm), v ktorej má PiS väčšinu kresiel, ich však podľa AFP s najväčšou pravdepodobnosťou opäť schváli a posunie na podpis prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

Poľsko zaznamenalo viac ako 1400 prípadov nákazy koronavírusom a 16 ľudí zomrelo na následky ochorenia COVID-19, ktoré je týmto vírusom spôsobené.

Krajina v rámci viacerých preventívnych opatrení uzatvorila svoje štátne hranice pre cudzincov a rozhodla sa obnoviť hraničné kontroly. Okrem toho zakázala zhromaždenia, podujatia a stretnutia s výnimkou rodinných príslušníkov.