Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Poľsku schválil zrušenie spornej disciplinárnej komory pre sudcov

Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu však vo štvrtok vyjadrili obavy, že čiastkové ciele EK súvisiace so schválením plánu obnovy a odolnosti Poľska nie sú dostatočné.

Varšava 9. júna (TASR) - Poľský parlament vo štvrtok schválil návrh zákona o zrušení kontroverzného disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu, ktoré je kľúčovou podmienkou pre uvoľnenie peňazí z európskeho plánu obnovy vo výške 35,4 miliardy eur. Namiesto disciplinárneho senátu má však vzniknúť nová komora pre "odbornú zodpovednosť". Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Nad Poľskom visí tmavý ruský mrak. Dnes musíme úzko spolupracovať, pretože v tomto dôležitom hlasovaní potrebujeme jednotu," povedal zákonodarcom poľský premiér Mateusz Morawiecki. Európska komisia (EK) totiž oznámila Varšave, že bude musieť zrušiť sporný disciplinárny senát, ak chce čerpať zablokované finančné prostriedky.

Poslanci Európskeho parlamentu však vo štvrtok vyjadrili obavy, že čiastkové ciele EK súvisiace so schválením plánu obnovy a odolnosti Poľska nie sú dostatočné. V prijatom uznesení zdôraznili, že predpokladom financovania poľského plánu cez Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti (RRF) je úplný súlad tejto krajiny s hodnotami EÚ. Zákonodarcovia poukázali na pokračujúce porušovanie zásad právneho štátu v Poľsku a zdôraznili, že dodržiavanie hodnôt EÚ musí byť podmienkou prístupu k fondom.