Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Poľský parlament zvolil nového ombudsmana krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Wiacek vo svojom prvom vyjadrení po zvolení uviedol, že je "nezávislou" osobou a uprednostní vyriešenie sporov s Európskou úniou.

Varšava 21. júla (TASR) - Nejednotný poľský parlament v stredu na šiesty pokus zvolil právnika v oblasti ľudských práv Marcina Wiaceka za nového ombudsmana krajiny. K voľbe došlo po niekoľkých mesiacoch politických bojov o túto citlivú pozíciu, informovala agentúra AP.

K hlasovaniu došlo po tom, čo sa vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) vzdala svojich výhrad. Horná komora parlamentu potom veľkou väčšinou schválila Wiaceka za budúceho komisára krajiny pre ľudské práva. Štyria ďalší kandidáti boli odmietnutí, z toho jeden až dvakrát. Ide o nezávislý úrad, ktorý by konzervatívna vláda chcela ovládať, píše AP.

Wiaceka tento mesiac schválila dolná komora poľského parlamentu v rámci šiesteho hlasovania. Otázka už niekoľko mesiacov pôsobila rozkol medzi vládnou stranou a opozíciou.

Wiacek (39) vedie oddelenie ľudských práv na Varšavskej univerzite. Jeho predchodcom na poste ombudsmana bol Adam Bodnar, ktorý nebol u vlády populárny, pretože sa s ňou dostával do konfliktov a pokúšal sa zablokovať niektoré jej rozhodnutia, pripomína AP. Jeho funkčné obdobie sa skončilo minulý týždeň na základe rozhodnutia ústavného súdu, na ktorý má vláda značný vplyv, píše AP.

Wiacek vo svojom prvom vyjadrení po zvolení uviedol, že je "nezávislou" osobou a uprednostní vyriešenie sporov s Európskou úniou.