Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poľský predstaviteľ: Migrantov na hranici povzbudzujú k trpezlivosti

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zohrievajú pri ohni počas ich zhromaždenia na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 12. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Žaryn dodal, že pokyny zaslané migrantom zároveň upozorňujú, že Európa vie, čo sa deje na hranici s Poľskom.

Varšava 12. novembra (TASR) - Vysokopostavený predstaviteľ poľskej bezpečnosti Stanislaw Žaryn v piatok na Twitteri napísal, že migranti táboriaci na bieloruskej strane hranice s Poľskom dostávajú povzbudzujúce esemesky, aby "vydržali ešte aspoň týždeň". Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Riaditeľ poľského Úradu pre národnú bezpečnosť Žaryn uviedol, že pokyny nabádajúce migrantov, aby boli "trpezliví", majú zámer vytvárať dlhodobý tlak na Poľsko.

K svojmu odkazu pripojil fotografiu, ktorá zachytáva esemesky v arabčine, a aj zvukový záznam, tiež nahratý v arabskom jazyku.

V ďalšom príspevku Žaryn dodal, že pokyny zaslané migrantom zároveň upozorňujú, že Európa vie, čo sa deje na hranici s Poľskom. "Celá Európa vás sleduje. Ak budete trpezliví, tak sa vám to všetkým podarí," uvádza sa podľa neho v inštrukciách.

Bieloruskí vojaci kontrolujú situáciu, zatiaľči migranti stoja v rade na humanitárnu pomoc počas ich zhromaždenia na bielorusko-poľskej hranici pri dedine Grodno 12. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Žaryn ďalej napísal, že migrantom v esemeskách tiež pripomínajú krízu z roku 2015: "Migranti v roku 2015 zostali na hranici takmer mesiac a podarilo sa im to."

Tento vplyvný bezpečnostný predstaviteľ doplnil, že "politická kríza vytvorená bieloruskými službami má cieľ spôsobiť dlhodobú destabilizáciu Poľska".

Žaryn už vo štvrtok na Twitteri napísal, že v bieloruskej metropole Minsk sa zhromažďujú ďalšie skupiny migrantov.