Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

O modeli pre nezaočkovaných chce Morawiecki diskutovať s opozíciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Morawiecki povedal, že štvrtá vlna pandémie bude dlhá, ale s menším počtom úmrtí.

Varšava 22. novembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok vyhlásil, že vláda chce na vytvorení spoločnej stratégie voči nezaočkovaných ľuďom pracovať s opozíciou. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Premiér dostal v pondelok otázku, či vláda plánuje zaviesť obmedzenia voči ľuďom, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu.

"Chceme o modeli pre nezaočkovaných ľudí diskutovať s opozíciou, aby bolo isté, že návrh zákona umožňujúci overovať zaočkovanie zamestnancov bude mať súhlas väčšiny," odpovedal Morawiecki.

Zákonodarcovia z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Czeslaw Hoc a Pawel Rychlik minulý týždeň v stredu oznámili, že parlamentný návrh zákona umožňujúci overovať, či je zamestnanec zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19, bude poslaný do dolnej komory Sejm.

Na základe toho legislatívneho návrhu bude môcť zamestnávateľ preorganizovať nezaočkovanému zamestnancovi prácu tak, aby napríklad vôbec nebol v kontakte so zákazníkmi.

Morawiecki povedal, že štvrtá vlna pandémie bude dlhá, ale s menším počtom úmrtí.

Na archívnej snímek poľský premiér Mateusz Morawiecki.
Foto: TASR/AP


Dodal však, že "kapacita systému zdravotnej starostlivosti má svoje hranice a nezaočkovaní ľudia trpia vážnejším priebehom covidu a zomierajú oveľa častejšie".

"Očkovanie je požehnaním, ktoré nám dala veda - zmenilo dejiny ľudstva," zdôraznil poľský premiér. "Ak sa chceme starať - a to by sme mali - o svoje zdravie a zdravie našich milovaných, myslime na to, že tragédia sa môže stať aj nám, ak nebudeme zaočkovaní," doplnil.

Medzitým predsedníčka Sejmu Elžbieta Witeková oznámila, že ak sú parlamentné výbory a skupiny ochotné spolupracovať, mal by byť vytvorený medziparlamentný klub, ktorý sa bude zaoberať zákonom umožňujúcim kontrolu osoby, či je zaočkovaná proti covidu.

Witeková pozvala predsedov parlamentných výborov a klubov na stretnutie v stredu.