Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér obvinil Bielorusko zo zneužívania migrantov

Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Poľské ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že v auguste sa hranice z Bieloruska pokúsilo nezákonne prekročiť 2100 osôb.

Varšava 18. augusta (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu obvinil Bielorusko z "vydierania" v spojitosti so skupinou migrantov na hraniciach medzi týmito dvoma krajinami. Poľsko podľa jeho slov týchto migrantov na svoje územie nepustí. Informovala o tom agentúra AFP.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa Morawieckeho týchto migrantov "zneužíva" a núti Poľsko, aby ich prijalo.

"Poľská pohraničná stráž nezákonným migrantom nepovolí do Poľska vstúpiť," napísal na Twitteri námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik.

Skupina migrantov sa nachádza v provizórnom zariadení neďaleko dediny Usnarz Górny na severovýchode krajiny, píše AFP. Migranti sú podľa Wasika na "bieloruskej strane" a hranice sú "uzavreté".

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2021 migranti stoja za plotom v novopostavenom utečeneckom tábre.
Foto: TASR/AP


Spomínané osoby sa v tejto oblasti nachádzajú už niekoľko dní a poľské úrady im poskytujú jedlo, píše AFP s odvolaním sa na televíziu TVN 24.

Tisíce migrantov prevažne z krajín Blízkeho východu v posledných mesiacoch prenikli alebo sa pokúsili preniknúť z Bieloruska na územie trojice členských krajín EÚ – Litvy, Lotyšska a Poľska.

Ani jedna s nich týmto migrantom nepovoľuje žiadať na jej území o azyl. Bieloruská pohraničná stráž ich nechce vpustiť naspäť na územie krajiny, čo vytvára patovú situáciu.

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2021 migranti kráčajú v novopostavenom utečeneckom tábre.
Foto: TASR/AP


Poľské ministerstvo vnútra v stredu oznámilo, že v auguste sa hranice z Bieloruska pokúsilo nezákonne prekročiť 2100 osôb. Úrady v tom zabránili 1342 ľuďom.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v stredu povedal, že jeho krajina vyslala na svoje hranice s Bieloruskom 900 vojakov, ktorí majú príslušníkom pohraničnej stráže pomôcť zvládať prílev migrantov prichádzajúcich spoza schengenských hraníc.

Európska komisia obviňuje Bielorusko zo zámerného organizovania tejto vlny migrantov ako odplatu Minska za sankcie Európskej únie uvalené na predstaviteľov a podporovateľov vládneho režimu po vlaňajších represiách voči predstaviteľom opozície a občianskej spoločnosti.

Litva túto situáciu označuje za "hybridnú vojnu", pripomína AFP.