Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér požiadal parlament o vyslovenie dôvery vláde

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa pozorovateľov má tento krok posilniť pozíciu vládnucej strany pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, napísala agentúra Reuters.

Varšava 4. júna (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok nečakane požiadal parlament, aby opätovne vyslovil dôveru jeho vláde. Podľa pozorovateľov má tento krok posilniť pozíciu vládnucej strany pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, napísala agentúra Reuters.

"Ak máte dosť hlasov, odvolajte nás. Ak nemáte, tak nás nechajte konať a nevyrušujte nás," vyhlásil premiér v emotívnom prejave pred poslancami Sejmu, dolnej komory parlamentu, kde má väčšinu jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS).

Žiadosť o vyslovenie dôvery vláde prichádza pred prezidentskými voľbami vypísanými na 28. júna, ktoré boli o vyše mesiaca odložené pre pandémiu koronavírusu.

Z prieskumov dlhodobo vychádzal ako jasný favorit súčasný prezident Andrzej Duda, ktorý je spriaznený s PiS. V posledných týždňoch ho však začal doháňať kandidát stredopravej opozície, starosta Varšavy Raval Trzaskowski.

Prieskum z 1. júna dokonca predpovedal, že Dudu by v druhom kole volieb porazil buď Trzaskowski, alebo nezávislý kandidát, televízny moderátor Szymon Holownia.

Hlasovanie o dôvere vláde je pokusom o politický "reštart", ktorý má demonštrovať stabilitu súčasnej vládnucej väčšiny, domnieva sa politológ z Varšavskej univerzity Rafal Chwedoruk.

Pred premiérovou žiadosťou Sejm hlasoval o dôvere ministrovi zdravotníctva Lukaszovi Szumowskému, ktorý je obviňovaný z nedostatočného dohľadu nad verejnými zákazkami.

Znovuzvolenie Andrzeja Dudu má podľa agentúry Reuters kľúčový význam pre ďalšie presadzovanie konzervatívnej agendy PiS. Na jej čele stojí Jaroslaw Kaczyňski, ktorý je považovaný za skutočného mocného muža Poľska, hoci nezastáva nijakú výkonnú funkciu.

Prezidentské voľby sa mali pôvodne konať 10. mája a PiS ich dlho chcela uskutočniť napriek pandémii koronavírusu. Napokon však súhlasila s ich preložením na jún. Hlasovanie vo volebných miestnostiach budú sprevádzať prísne hygienické opatrenia.