Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér rokoval s vyslancom pre klímu USA o Ukrajine a energii

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký vyslanec pre klímu na Twitteri napísal, že Varšava sa stáva čistejšou a zelenšou a pripomenul elektrické autobusy vyrobené v Poľsku, ktoré premávajú v uliciach mesta.

Varšava 13. júla (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki rokoval v utorok s americkým vyslancom pre klímu Johnom Kerrym o vojne na Ukrajine a o jej vplyve na dodávky energie. TASR správu prevzala v stredu z agentúry PAP.

"Energia je téma číslo jeden pre nás i pre všetkých – vrátane (tých) na úrovni EÚ," povedal Morawiecki, ktorého citovala vo svojom vyhlásení kancelária poľského premiéra.

"Ruská agresia voči nezávislej Ukrajine je v tejto chvíli jednou z najväčších hrozieb pre Európu," píše sa vo vyhlásení.

Táto vojna podľa kancelárie spôsobuje mnohé zmeny na trhu s energiou a sankcie Európskej únie zavedené proti Rusku vedú k výraznému nárastu cien. "Putinovu vojnovú mašinériu sme schopní zastaviť len pozastavením financovania," uviedla kancelária.

Úrad premiéra takisto pripomenul Morawieckeho vyjadrenia z konca apríla, že Poľsko sa stalo nezávislým od ruských zdrojov energie a z územia Ruska už nedováža uhlie či zemný plyn. Vo štvrtom štvrťroku 2022 má byť podľa kancelárie uvedené do prevádzky plynové potrubie z Nórska.

Kerry povedal, že Poľsko uskutočňuje "reálne kroky" smerom k zmene v oblasti dodávok energie, píše na svojej webovej stránke Poľský rozhlas.

Americký vyslanec pre klímu na Twitteri takisto napísal, že "Varšava sa stáva čistejšou a zelenšou" a pripomenul elektrické autobusy vyrobené v Poľsku, ktoré premávajú v uliciach mesta.

Kerry sa vo Varšave stretol aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, dodáva PAP. Prezidentská kancelária na Twitteri napísala, že rozhovor sa zameriaval na spoluprácu v oblasti klimatickej politiky, energetickej bezpečnosti a situácie na Ukrajine.