Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér vyzval Minsk, aby prepustil členov Koordinačnej rady

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Opozičná Koordinačná rada, ktorá podporuje líderku opozície Cichanovskú, vznikla minulý týždeň s cieľom pripraviť pokojné odovzdanie moci v Bielorusku.

Varšava 26. augusta (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval v stredu Bielorusko, aby prepustilo zadržaných členov opozičnej Koordinačnej rady. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Spoločne vyzývame na prepustenie všetkých politických väzňov a veľmi dôrazne vyzývame na prepustenie zadržaných členov Koordinačnej rady," povedal Morawiecki po stretnutí s poľskými opozičnými politikmi.

Opozičná Koordinačná rada, ktorá podporuje líderku opozície Cichanovskú, vznikla minulý týždeň s cieľom pripraviť pokojné odovzdanie moci v Bielorusku a nadviazať rozhovory s tamojšími predstaviteľmi.

Bieloruské úrady však zadržali viacerých jej členov. Po poprednom aktivistovi Siarhejovi Dylevskom, ktorého v utorok odsúdili na desať dní väzenia, vymeral súd rovnaký trest aj ďalšej aktivistke Voľhe Kavaľkovovej. Tú polícia v pondelok zatkla spoločne s Dylevským.

Zadržanie oboch opozičných aktivistov nasledovalo po nedeľnej demonštrácii v metropole Minsk, na ktorej sa podľa odhadov zišlo až 200.000 ľudí. Tí znova naliehali na úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka, aby odstúpil.

Masové protesty proti výsledku prezidentských volieb z 9. augusta vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.