Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bidenovi zablahoželali poľský prezident i chorvátsky premiér

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Existuje veľa vecí, ktoré nás spájajú a, samozrejme, je tu aj širšie transatlantické partnerstvo medzi USA a Európskou úniou, povedal Plenkovič.

Varšava/Záhreb 8. novembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič zablahoželali Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Informovali o tom v nedeľu agentúry PAP a HINA.

"Blahoželám Joeovi Bidenovi k úspešnej prezidentskej kampani," napísal Duda na Twitteri a dodal, že Poľsko je odhodlané aj naďalej udržiavať s USA strategické partnerstvo na najvyššej úrovni.

Plenkovič v nedeľu takisto povedal, že Chorvátsko bude pokračovať v budovaní partnerstva a vzťahov s USA.

"Existuje veľa vecí, ktoré nás spájajú a, samozrejme, je tu aj širšie transatlantické partnerstvo medzi USA a Európskou úniou," povedal.

Americké prezidentský voľby podľa jeho vyjadrení odhalili "neuveriteľný záujem" Američanov.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident (2009-17) presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.