Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľský Sejm odmietol návrhy týkajúce sa novely zákona o ochrane hraníc

Migrant z Blízkeho východu, ktorý sa pokúša prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, drží na rukách dieťa pri čakaní na jedlo počas sneženia pred logistickým centrom na kontrolnom stanovišti "Kuznica" na poľsko - bieloruskej hranici pri bieloruskej dedine Grodno 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Zástupcovia opozície kritizovali, že vláda chce legislatívou natrvalo zablokovať kritickým novinárom prístup do pohraničnej oblasti.

Varšava 30. novembra (TASR) - Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) odmietla v utorok v súvislosti s novým zákonom o ochrane hraníc všetkých osem pozmeňujúcich návrhov, ktoré predložila horná komora parlamentu (Senátu). Ako píše agentúra PAP, Senát, kde majú na rozdiel od Sejmu väčšinu opozičné strany, sa usiloval novinárom a humanitárnym organizáciám zaistiť pozměňujícími návrhmi slobodný a neobmedzený vstup do pohraničnej oblasti.

Za nový zákon v podobe bez akýchkoľvek pozměňujících návrhov, ako ho predložila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), naopak zahlasovala veľká väčšina poslancov Sejmu. Zástupcovia opozície predtým kritizovali, že vláda chce touto legislatívou natrvalo zablokovať kritickým novinárom prístup do pohraničnej oblasti.

Predmetný zákon má v budúcnosti umožniť ministrovi vnútra dočasne zakázať vstup do ním definovanej pohraničnej oblasti všetkým osobám, ktoré tam nežijú. O prípadných výnimkách z tohto pravidla - najmä pre spravodajcov - má rozhodovať miestny veliteľ pohraničnej stráže.

Ako píše agentúra DPA, tento zákon dočasne umožní obmedzovanie slobody pohybu a tlače na vonkajších hraniciach EÚ s Bieloruskom, Ruskom a Ukrajinou. Návrh zákona musí ešte podpísať poľský prezident Andrzej Duda.

Poľská vláda vyhlásila 2. septembra v dôsledku migračnej krízy výnimočný stav v páse širokom tri kilometre tiahnucom sa pozdĺž hraníc s Bieloruskom. Do tejto zóny nemajú povolený vstup novinári a humanitárne organizácie, ani občania, ktorí tam nežijú. Výnimočný stav vyprší o polnoci z utorka na stredu a ústava neumožňuje jeho predĺženie.

Migranti do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali prichádzať po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy vysiela migrantov na hranice zmienených krajín zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera.

Poľsko na prílev migrantov zareagovalo vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, v septembri zaviedlo výnimočný stav pozdĺž bieloruskej hranice a urýchlene začalo stavať plot z ostnatého drôtu. Avizovalo tiež, že v decembri chce začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu plánuje dokončiť v prvej polovici budúceho roku.

Od vyhlásenia výnimočného stavu nesmú do pohraničnej zóny vstupovať novinári ani humanitárne organizácie. Preto nie je možné nezávisle overiť informácie o situácii na hraniciach sprostredkované zo strany poľskej pohraničnej stráže, konštatuje DPA.

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská na utorkovej tlačovej konferencii povedala, že v Bielorusku sa v súčasnosti nachádza zhruba 10.000 migrantov, ktorí plánujú nelegálne prekročiť poľské hranice. "Koľko ich je priamo na hraniciach a koľko v krajine, nevieme," citovala jej vyjadrenie agentúra PAP.

Dodala, že cudzinci sa zhromaždili v logistickom centre v Bielorusku, ktoré sa nachádza v blízkosti hraničného priechodu Bruzgi-Kužnica. Priblížila, že na hraniciach momentálne migranti netáboria, avšak privážajú ich tam z Bieloruska. V oblasti okolo Kužnice je situácia aktuálne pokojná a neevidujú tam nijaké pokusy a nelegálne prechody cez hranice. V posledných týždňoch tam však došlo k nepokojom, keď sa veľké skupiny migrantov pokúsili hranice nelegálne prekročiť.