Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľský súd odmietol predbežné opatrenie Európskeho súdneho dvora

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

Súdny dvor Európskej únie predtým rozhodol, že Poľsko musí okamžite zastaviť platnosť zákonov súvisiacich s fungovaním disciplinárnej komory tamojšieho Najvyššieho súdu.

Varšava 14. júla (TASR) - Poľský ústavný súd v stredu odmietol predbežné opatrenie Súdneho dvora EÚ voči aplikácii časti poľskej súdnej reformy. Podľa ústavného súdu je takéto rozhodnutie európskeho súdu v rozpore s poľskou ústavou, informovala agentúra AFP.

Podľa sudcu Stanislawa Piotrowicza je väčšina členov senátu ústavného súdu presvedčená, že predbežné opatrenie Súdneho dvora EÚ ide proti "systému, princípom a procedurálnym záležitostiam" poľských súdov, a je tak protiústavné.

Súdny dvor Európskej únie predtým rozhodol, že Poľsko musí "okamžite zastaviť" platnosť zákonov súvisiacich s fungovaním disciplinárnej komory tamojšieho Najvyššieho súdu.

"V dnešnom rozhodnutí podpredsedníčka súdu Rosario Silva Lapuertová podporila všetky požiadavky Európskej komisie až do vynesenia konečného verdiktu... Poľsko je povinné okamžite zastaviť platnosť domácich noriem týkajúcich sa právomocí disciplinárnej komory Najvyššieho súdu," píše sa v rozhodnutí súdu.

Podľa Komisie disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá vznikla v roku 2017, narúša nezávislosť súdnictva, a tým aj európske právo. Poľsko ustanovilo disciplinárnu komoru v rámci širšej súdnej reformy, ktorá sa stala predmetom sporu medzi Varšavou a Bruselom.

Poľská vláda tvrdí, že cieľom reformy je boj proti korupcii a reliktom komunizmu v justícii.