Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Poľský súd odmietol rozhodnutie ESĽP vo veci vymenovávania sudcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Poľská vláda tvrdí, že jej reformy v oblasti súdnictva sú potrebné na likvidáciu korupcie medzi sudcami.

Varšava 24. novembra (TASR) - Poľský Ústavný súd v stredu rozhodol, že časť Európskeho dohovoru o ľudských právach nie je v súlade s poľskou ústavou. Súd reagoval na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý dohliada na dodržiavanie tohto dohovoru. Informovala o tom agentúra AFP.

Námestník poľského ministra spravodlivosti Sebastian Kaleta na Twitteri uviedol, že Ústavný súd odmieta rozhodnutie ESĽP, ktoré je narušením poľského systému. Kaleta stredajšie rozhodnutie poľského Ústavného súdu označil za "nádherný deň pre Poľsko" a zastavenie "ďalšieho pokusu o nezákonný a vonkajší zásah do poľského systému", píše AFP.

Poľské ministerstvo spravodlivosti sa na Ústavný súd obrátilo po tom, ako ESĽP v máji tohto roka spochybnil zákonnosť vymenovávania sudcov poľského Ústavného súdu. ESĽP takisto rozhodol v neprospech Poľska vo veci disciplinárnej komory pre sudcov, ktorú vytvorila poľská vláda.

Poľská vláda tvrdí, že jej reformy v oblasti súdnictva sú potrebné na likvidáciu korupcie medzi sudcami. Vláda "zásahy" Bruselu dlhodobo odmieta.

Tieto reformy však podľa EÚ narúšajú nezávislosť súdnictva a tým oslabujú právny štát a v konečnom dôsledku aj demokraciu.