Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľský súd oslobodil mužov, ktorí strhli sochu kontroverzného kňaza

Na archívnej snímke z 21. februára 2019 poľskí aktivisti zvaľujú sochu prominentného zosnulého kňaza Henryka Jankowského, obvineného zo sexuálneho zneužívania maloletých na ulici v Gdaňsku. Foto: TASR/AP

Zamestnanci gdanského prístavu síce svojho času sochu vrátili na pôvodné miesto, ale mestskí zastupitelia odhlasovali jej odstránenie a takisto aj premenovanie námestia, na ktorom stála.

Varšava 8. novembra (TASR) - Okresný súd v poľskom meste Gdansk oslobodil v pondelok troch mužov, ktorí boli súdení za to, že v roku 2019 strhli sochu zosnulého kňaza podozrivého zo sexuálneho zneužívania maloletých.

Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Verdikt súdu súčasne označila za symbolický okamih vo vyrovnávaní sa s prípadmi sexuálneho zneužívania v radoch hodnostárov cirkvi v Poľsku, považovanom za tradične katolícku krajinu.

Kňaz Henryk Jankowski, ktorý zomrel v roku 2010, sa dostal do povedomia verejnosti v 80. rokoch, keď sa postavil na stranu prodemokratického hnutia Solidarita a jeho vodcu Lecha Walęsu v ich boji proti komunistickému režimu.

Po Jankowského smrti sa však objavili a pribúdali dôkazy o tom, že sexuálne zneužíval chlapcov a dievčatá.

Keďže úrady v súvislosti s tým odmietli sochu vztýčenú na Jankowského počesť demontovať, vo februári 2019 to urobili traja aktivisti: Konrad Korzeniowski, Rafal Suszek a Michal Wojcieszczuk.

Po svojom čine privolali políciu, priznali sa a vydali aj manifest, v ktorom vysvetlili, že konali v záujme komunity.

Vo svojom manifeste trojica mužov obvinila cirkev zo "systémovej spoluúčasti na zle, ktoré ľuďom páchal Henryk Jankowski", a verejným činiteľom vytkli, že tento problém ignorovali.

Vlani súd nižšieho stupňa uznal uvedených troch aktivistov za vinných z urážky a zo zničenia pamätníka. Trest im však pre "nízku spoločenskú škodlivosť" nimi spáchaného činu neuložil. V pondelok ich najvyšší súd v odvolacom konaní oslobodil spod obžaloby. Tento rozsudok je konečný, dodala AP, citovaná agentúrou TASR.

Zamestnanci gdanského prístavu síce svojho času sochu vrátili na pôvodné miesto, ale mestskí zastupitelia odhlasovali jej odstránenie a takisto aj premenovanie námestia, na ktorom stála.