Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľský ústavný súd opäť odložil rozhodnutie o prednosti práva EÚ

Oficiálny znak najvyššieho poľského súdu, korý protestujúci prekryli nálepkou s nápisom v rušine, 30. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Morawiecki naďalej tvrdí, že poľská ústava má prednosť.

Varšava 31. augusta (TASR) – Poľský ústavný súd opäť odložil rozhodnutie o tom, či má ústava Poľska prednosť pred právnymi predpismi Európskej únie. K tejto záležitosti by sa mal vyjadriť 22. septembra. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Súd mal o záležitosti pôvodne rozhodnúť už na začiatku augusta.

Najnovší odklad zapríčinilo to, že poľský ombudsman Marcin Wiacek podal návrh na vylúčenie jedného zo sudcov, ktorý je podľa neho zaujatý, pretože je stúpencom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Senát preto v utorok vyhlásil trojtýždňovú prestávku, aby sa mohol týmto návrhom zaoberať.

„Z hľadiska postupov bol návrh na vylúčenie sudcu podaný v súlade s platnými predpismi, neobsahuje formálne vady, preto bude predmetom skúmania," povedala predsedníčka senátu Julia Przylebská, ktorú citovala agentúra PAP.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki požiadal ústavný súd ešte v marci o prešetrenie rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie (SDEÚ), na základe ktorého má mať právo EÚ prednosť pred poľskou ústavou. Morawiecki naďalej tvrdí, že poľská ústava má prednosť.