Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pomer síl v Kongrese USA stále nie je rozhodnutý

Volič vhadzuje hlasovací lístok do zabezpečenej volebnej schránky vo Phoenixe počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Voliči v utorok rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov.

Washington 9. novembra (TASR) – O väčšine v oboch komorách Kongresu USA stále nie je rozhodnuté. Hoci demokrati výrazne obmedzili očakávané straty, republikáni ešte majú šancu získať kontrolu nad Snemovňou reprezentantov i Senátom. O jednom senátorovi za štát Georgia sa však rozhodne až v decembri. TASR informácie prevzala od denníka The Guardian, televízie CNN a agentúry Reuters.

V 100-člennom Senáte majú obe strany po 48 kresiel. V štáte Aljaška nie je známy víťaz, je však jasné, že sa rozhodne medzi súperiacimi republikánskymi kandidátkami, takže ich strana bude mať najmenej 49 mandátov.

Pozornosť priťahujú tri nerozhodnuté štáty – Arizona, Nevada a Georgia, keď v štáte Wisconsin podľa stredajších výsledkov porazil súčasný republikánsky senátor Ron Johnson demokratického vyzývateľa Mandelu Barnesa.

V Arizone po sčítaní 70 percent hlasov vedie demokrat Mark Kelly, v Nevade sa po sčítaní 80 percent hlasov blíži k víťazstvu republikán Adam Laxalt. Konečný pomer síl v Senáte tak môže byť známy až po druhom kole hlasovania v Georgii 6. decembra.

Súčasný demokratický senátor Raphael Warnock súperí s republikánom Herschelom Walkerom. Warnocka delí od 50 percent hlasov potrebných na víťazstvo v prvom kole len 0,8 percenta, zostáva však sčítať zhruba 10.000 hlasov, čo konečný výsledok nezmení.

Voliči v utorok rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov. Na väčšinu v snemovni je tak potrebných 218 kresiel. Podľa prognóz amerických médií zatiaľ majú republikáni v snemovni istých 230 a demokrati 187 kresiel.