Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pompeo: Čína musí odovzdávať detaily o koronavíruse

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pompeo v skoršom interview pre televíziu Fox News vyhlásil, že Peking "premrhal vzácne dni", lebo hoci zistil nový vírus, nechal "státisíce ľudí" odísť z ohniska nákazy.

Washington 20. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v piatok Čínu, aby podrobnosti z krízovej situácie okolo nového koronavírusu "sprístupnila celému svetu". Pompeo predtým obvinil komunistický režim z toho, že pôvodne zatajoval vypuknutie nákazy, pripomenula tlačová agentúra AFP.

"Čínska vláda bola prvá, ktorá vedela o nebezpečenstve pre svet. A z toho vyplýva osobitná povinnosť postarať sa o to, aby sa údaje dostali k našim vedcom, k našim odborníkom," povedal Pompeo novinárom v Bielom dome.

"Tu nejde o odplatu," uviedol Pompeo. "Chceme to hneď teraz uviesť na pravú mieru. Musíme zaistiť, aby sa už dnes súbory údajov a poznatkov, ktoré dostala čínska komunistická strana, dostali aj do každej krajiny, k celému svetu. To je povinnosť, aby boli ľudia v bezpečí," dodal šéf americkej diplomacie.

Pompeo v skoršom interview pre televíziu Fox News vyhlásil, že Peking "premrhal vzácne dni", lebo hoci zistil nový vírus, nechal "státisíce ľudí" odísť z ohniska nákazy, mesta Wu-chan, do rôznych kútov vrátane Talianska. Táto európska krajina teraz už v počte úmrtí prekonala Čínu a stala sa štátom s najvyšším počtom obetí na životoch.