Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pompeo sa stretol so Zemanom; riešili vzťahy a obchod

Český premiér Andrej Babiš (vľavo) si podáva ruku s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom počas ich stretnutia v Prahe 12. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Pompeo na stretnutí ocenil vynikajúce česko-americké vzťahy a konštatoval, že majú ďalší potenciál.

Praha 12. augusta (TASR) - Český prezident Miloš Zeman prijal v stredu popoludní na Pražskom hrade amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Stretnutie, na ktorom sa zúčastnil aj český premiér Andrej Babiš, prebiehalo v priateľskej atmosfére, informoval v oficiálnej tlačovej správe zverejnenej na webstránke Hrad.cz prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Pompeo tlmočil Zemanovi pozdrav od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zeman podotkol, že Trumpa podporoval pred voľbami v roku 2016 a v súvislosti s tými nadchádzajúcimi poznamenal, že vo všeobecnosti neverí predvolebným prieskumom.

Pompeo na stretnutí ocenil vynikajúce česko-americké vzťahy a konštatoval, že majú ďalší potenciál. So Zemanom sa zhodli na podpore voľného obchodu. Český prezident zároveň vyzdvihol priateľstvo s USA a poznamenal, že k tejto krajine prechováva sympatie už od svojej mladosti. Vyjadril tiež podporu politiky USA voči Izraelu ako aj presunu americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

Témou rozhovoru bol aj boj s terorizmom, pričom Zeman v tejto súvislosti varoval pred neuváženým stiahnutím vojakov z Afganistanu. Pompeo zdôraznil záujem Trumpa na ďalšom prehlbovaní transatlantických väzieb. V prípade Ruska a Číny Zeman zdôraznil, že jeho politika je vedená pragmaticky, a to v smere ekonomickej diplomacie, nie záujmami iných.

Stretnutie na Pražskom hrade za "veľmi príjemné, otvorené a priateľské" na následnom brífingu označil aj premiér Babiš. "Pán prezident vyslovil tiež svoj trvalý názor na to, že veľmoci by sa mali spojiť proti medzinárodnému terorizmu," povedal a dodal, že pomerne krátky rozhovor sa týkal aj vzájomných vzťahov a obchodu.

Na Pompea pred Pražským hradom čakala skupina demonštrantov, ktorí sa ho snažili upozorniť na proruskú a pročínsku politiku českých predstaviteľov. Niesli pritom transparenty v češtine i angličtine s nápismi ako "Pán Pompeo, Zeman s Babišom demokraciu potajme opúšťajú, s Ruskom a Čínou sa na nej zrady dopúšťajú".

Pompeo ešte pred stretnutím so Zemanom vystúpil s prejavom v Senáte, hornej komore českého parlamentu. Uviedol ho predseda Senátu Miloš Vystrčil, ktorý jeho návštevu označil za impulz pre to, aby európske krajiny začali klásť väčší dôraz na obranu svojich hodnôt a demokratických princípov, informoval portál iDNES.cz.

Pompeo vo svojom približne desaťminútovom prejave kritizoval Čínu a označil ju za hrozbu aj pre Česko. Čína podľa neho vykonáva operácie zamerané na získanie vplyvu a snaží sa kradnúť duševné vlastníctvo. Pompeo ocenil Vystrčila za to, že sa chystá — aj napriek kritike zo strany Číny — navštíviť Taiwan. Pripomenul, že to isté chcel urobiť už Jaroslav Kubera, zosnulý Vystrčilov predchodca vo funkcii.

Pompeo pricestoval spoločne so svojou manželkou do Česka v utorok ráno v rámci svojej päťdňovej cesty po niektorých krajinách strednej Európy. Vo štvrtok sa presúva do Slovinska, následne navštívi Rakúsko a Poľsko.