Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pompeo sa v Katare stretne s vyjednávačmi Talibanu

Na snímke americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie je aktuálne na ceste po siedmich krajinách Európy a Blízkeho východu.

Abú Zabí 21. novembra (TASR) - Americký minister obrany Mike Pompeo sa v sobotu stretne s vyjednávačmi radikálneho hnutia Taliban i afganskej vlády v čase, keď sa objavili známky pokroku vo vnútroafganských rozhovoroch a keď USA urýchľujú odsun svojich vojakov zo stredoázijskej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok miestneho času oznámilo, že Pompeo sa separátne zíde s rokovacími tímami afganskej vlády a Talibanu v Katare.

Pompeo počas návštevy katarskej metropoly Dauha, kde má Taliban svoju politickú kanceláriu, bude rokovať aj s tamojšími predstaviteľmi. Šéf americkej diplomacie je aktuálne na ceste po siedmich krajinách Európy a Blízkeho východu.

Pentagón tento týždeň oznámil, že čoskoro stiahne z Afganistanu približne 2000 vojakov, čím urýchli časový plán odsunu svojich jednotiek stanovený na základe februárovej dohody medzi Washingtonom a Talibanom. Americkí vojaci by sa podľa tejto dohody mali úplne stiahnuť z Afganistanu do polovice budúceho roka, a to výmenou za bezpečnostné záruky Talibanu.

Úradujúci prezident USA Donald Trump opakovane prisľúbil ukončiť "nekonečné vojny" vrátane pretrvávajúceho konfliktu v Afganistane. Ten sa začal Spojenými štátmi vedeným vojenským zásahom proti režimu Talibanu po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 a stal sa najdlhšou vojnou, akú USA kedy viedli.

Novozvolený americký prezident Joe Biden tiež podporuje ukončenie vojny v Afganistane, podľa analytikov by však nepresadzoval taký rýchly odsun vojakov z tejto krajiny.

Taliban po prvý raz vedie rozhovory s afganskou vládou. Začali sa 12. septembra v Dauhe, takmer okamžite však uviazli na rozporoch okolo svojho programu, témach rokovaní a náboženských záležitostiach.

Viacero zdrojov pre AFP v piatok povedalo, že obe strany niektoré sporné otázky zjavne vyriešili.