Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Pompeo ukončil v Ománe návštevu Blízkeho východu

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Bahrajn zopakoval, že s Izraelom nenadviaže diplomatické vzťahy, kým nevznikne samostatný palestínsky štát.

Maskat 27. augusta (TASR) – Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo ukončil vo štvrtok návštevu Blízkeho východu, počas ktorej sa snažil primať tamojšie krajiny, aby nasledovali príklad Spojených arabských emirátov (SAE) a normalizovali vzťahy s Izraelom, píše agentúra AFP.

Pompeo postupne navštívil Izrael, Sudán, Bahrajn, SAE a Omán.

„Dnes som s ománskym sultánom Hajsamom bin Tárikom rokoval o dôležitosti budovania mieru, stability a prosperity v tomto regióne prostredníctvom Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu," uviedol Pompeo na Twitteri po odchode z krajiny. Omán bol poslednou zastávkou na jeho ceste po Blízkom východe. „Som povďačný za naše silné pevné partnerstvo v oblasti bezpečnosti i za ekonomické väzby," dodal Pompeo.

Pompeo je vôbec prvým významným predstaviteľom krajín Západu, ktorý navštívil nového sultána. Ten sa ujal úradu v januári po smrti predošlého monarchu Kábúsa bin Saída.

Omán už dlhý čas vedie so židovským štátom dialóg a privítal dohodu medzi SAE a Izraelom o nadviazaní diplomatických vzťahov, ktorú sprostredkovali Spojené štáty. Zároveň však potvrdil svoju podporu pre Palestínčanov.

Pompeo predtým uviedol, že príklad SAE by mohli nasledovať aj ďalšie blízkovýchodné krajiny. Sudánska prechodná vláda však v utorok oznámila, že na takýto krok nemá mandát.

Bahrajn zopakoval, že s Izraelom nenadviaže diplomatické vzťahy, kým nevznikne samostatný palestínsky štát.