Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pompeo v Indonézii kritizoval Čínu za nárokovanie si Juhočínskeho mora

Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a indonézsky prezident Joko Widodo s ochrannými rúškami počas stretnutia v Jakarte 29. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Ocenil tiež rozhodnutie Indonézie zo začiatku tohto roka, keď Jakarta vykázala čínske rybárske lode a plavidlá pobrežnej stráže, ktoré údajne narušili indonézsku výlučnú ekonomickú zónu.

Jakarta 29. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas svojej štvrtkovej návštevy Indonézie opäť kritizoval Čínu a ocenil postoj Jakarty k sporným územiam v Juhočínskom mori, ktoré si Peking nárokuje. Informovala o tom agentúra DPA.

"Všetky krajiny, ktoré dodržiavajú zákony, odmietajú nezákonné nároky čínskej komunistickej strany o vlastníctve Juhočínskeho mora," uviedol Pompeo po rokovaní s indonézskou ministerkou zahraničných vecí Retnou Marsudiovou.

Pompeo ďalej ocenil rozhodnutie Indonézie zo začiatku tohto roka, keď Jakarta vykázala čínske rybárske lode a plavidlá pobrežnej stráže, ktoré údajne narušili indonézsku výlučnú ekonomickú zónu (EEZ) neďaleko súostrovia Natuna.

Marsudiová uviedla, že je dôležité zachovávať stabilitu a pokoj v Juhočínskom mori. Ministerka zároveň ešte v auguste podotkla, že Jakarta nechce byť v súvislosti s touto otázkou súčasťou diplomatických sporov medzi Washingtonom a Pekingom.

Čína si nárokuje 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, a to aj mimo svojich medzinárodne uznaných teritoriálnych vôd. Na jeho časti si však robia nárok aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Trasami vedúcimi cez Juhočínske more sa ročne prepraví tovar za približne tri bilióny dolárov.

Indonézia sa nepovažuje za účastníka sporu o spomínané námorné územia, Pekinské nároky však považuje za porušenie medzinárodného práva, píše DPA.