Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pompeo sa v Maďarsku stretol s predstaviteľmi občianskej sféry

Na snímke Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Spolupredsedníčka Maďarského helsinského výboru Márta Pardavi informovala amerického ministra o hrozbách týkajúcich sa deľby moci a nezávislosti justície v Maďarsku.

Budapešť 11. februára (TASR) - Obavy o právny štát a postavenie občianskej sféry v Maďarsku: to boli hlavné témy popoludňajšej schôdzky predstaviteľov tejto sféry so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Budapešti.

Spolupredsedníčka Maďarského helsinského výboru Márta Pardavi informovala amerického ministra o hrozbách týkajúcich sa deľby moci a nezávislosti justície v Maďarsku. Hovorila aj o opatreniach maďarskej vlády oslabujúcich právny štát, ale aj o zákonoch schválených v uplynulých rokoch, ktoré oslabujú demokraciu. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Výkonná riaditeľka Spoločnosti za občianske slobody (TASZ) Stefánia Kapronczayová zdôraznila dôležitosť existencie pluralitnej tlače pre demokraciu. Pompea informovala o priebežnom obmedzovaní slobody tlače a o centralizácii provládnych médií v Maďarsku.

"Propagandistické médiá často robia kampaň voči tým, ktorí majú iné postoje než vláda. Pritom v decembri založený provládny mediálny holding môže byť mimoriadne účinný v šírení dezinformácií," upozornila Kapronczayová.

Riaditeľ občianskej organizácie K-Monitor Sándor Léderer priznal, že v uplynulej dekáde došlo k istému pokroku v oblasti potláčania korupcie. Zdôraznil ale, že politická korupcia je prepletená s celou ekonomikou a spoločnosť ju vníma ako vážny problém. Pompeo sa podvečer stretol aj s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.