Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Popravili muža, ktorý pred 19 rokmi uškrtil vlastnú matku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Beattyho právnici sa počas jeho väzby snažili o to, aby bol ich klient vyhlásený za mentálne zaostalého, čo by ho zachránilo pred trestom smrti.

Austin 10. novembra (TASR) - V Texase v noci na štvrtok popravili muža, ktorého v roku 2004 odsúdili na smrť za vraždu vlastnej matky. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Šesťdesiatjedenročný Tracy Beatty bol popravený smrtiacou injekciou vo väznici v meste Huntsville.

Beatty v roku 2003 uškrtil svoju matku Carolyn Clickovú. Podľa súdnych dokumentov ho krátko predtým prepustili z väzenia, kde si odpykával trest za lúpež a ublíženie na zdraví. Nasťahoval sa k matke, i keď ich vzťah bol údajne "nevyrovnaný a konfliktný". Keď ho požiadala, aby z domu odišiel, fyzicky ju napadol a uškrtil. Následne ju pochoval v záhrade.

Beattyho právnici sa počas jeho väzby snažili o to, aby bol ich klient vyhlásený za mentálne zaostalého, čo by ho zachránilo pred trestom smrti. Beatty sa v októbri stretol s lekármi, ktorí však neboli schopní posúdiť jeho duševný stav, lebo väzenskí dozorcovia mu nedali dole putá.

Najvyšší súd Spojených štátov rozhodol, že trest smrti pre odsúdených, ktorí majú mentálne postihnutie alebo nie sú schopní porozumieť rozsudku, je protiústavný.

Agentúra AFP pripomína, že Beatty je už trinástym väzňom, ktorého od začiatku roka popravili v USA. Štyri popravy sa uskutočnili v Texase.