Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Popredná členka tureckej opozície bola uväznená za urážku Erdogana

Na archívnej snímke z 15. februára 2022 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Kaftanciogluová bola odsúdená na trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov, 11 mesiacov a 20 dní.

Istanbul 31. mája (TASR) – Predsedníčka tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) v Istanbule Canan Kaftanciogluová putovala vo štvrtok do väzenia po tom, ako bola odsúdená za urážku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a iných verejných činiteľov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Najvyšší odvolací súd 12. mája potvrdil odsúdenie členky CHP v troch bodoch, vrátane príspevku na sociálnej sieti Twitter, ktorý bol namierený proti Erdoganovi. Zároveň nemôže kandidovať v budúcoročných parlamentných a prezidentských voľbách.

Kaftanciogluová bola odsúdená na trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov, 11 mesiacov a 20 dní. Predstavitelia CHP však pre AFP uviedli, že môže byť prepustená skôr, keďže sa to v Turecku pri trestoch kratších ako päť rokov deje bežne.

V Istanbule sa 21. mája zišli desaťtisíce ľudí, aby poprednej členke CHP po vynesení rozsudku vyjadrili podporu.

Kaftanciogluová mala významný podiel na tom, že sa kandidát CHP Ekrem Imamoglu stal v roku 2019 pomerne nečakane starostom Istanbulu. Erdoganova strana tak po 25 rokoch prišla o moc v najväčšom tureckom meste.

Imamoglu, ktorý je tiež obvinený z urážky verejných činiteľov, sa pred súd postaví v stredu. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na štyri roky, uviedla AFP.

Turecká opozícia obviňuje Erdoganovu vládu z vytvárania tlaku na opozičných politikov pred budúcoročnými prezidentskými voľbami.