Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Svetoví spisovatelia kritizujú Putinovu „nezmyselnú vojnu“ na Ukrajinu

Kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Príčinu vidia v tom, že Putin odmietol akceptovať právo ukrajinského ľudu diskutovať o svojej budúcnosti i minulosti bez zasahovania Moskvy.

Londýn 28. februára (TASR) - Viac ako 1000 spisovateľov z celého sveta, vrátane Salmana Rushdieho, Margaret Atwoodovej a nositeľa Nobelovej ceny Orhana Pamuka, vyjadrilo solidaritu s ľuďmi na Ukrajine, ktorí v čase vpádu ruských jednotiek na územie svojej krajiny prežívajú "najtemnejšie chvíle". Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

V liste, ktorý iniciovala skupina PEN International a existuje aj v ukrajinskej a ruskej mutácii, autori žiadajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil inváziu na Ukrajinu.

Signatári listu označili tento konflikt za nezmyselný. Jeho príčinu vidia v tom, že Putin odmietol akceptovať právo ukrajinského ľudu diskutovať o svojej budúcnosti i minulosti bez zasahovania Moskvy.

List obsahuje aj ubezpečenie o "podpore spisovateľov, novinárov, umelcov a všetkých ľudí na Ukrajine, ktorí prežívajú svoje najtemnejšie chvíle". "Stojíme pri vás a cítime vašu bolesť," uvádza sa v ňom.

Medzi signatármi listu je aj filipínska novinárka Maria Ressaová, ktorá vlani získala Nobelovu cenu za mier spolu s Dmitrijom Muratovom, šéfredaktorom ruských opozičných novín Novaja gazeta.

Muratov vydal ešte minulý štvrtok, pár hodín po vpáde ruských jednotiek na Ukrajinu, spolu so svojimi kolegami z nezávislých ruských médií spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili agresiu Ruska voči susednému štátu a priznali, že v súvislosti s ňou cítia "bolesť, hnev a hanbu". Upozornili, že "od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe".