Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Popredný kubánsky diplomat povedal, že vzťahy s USA sa zhoršili

Na archívnej snímke z 12. decembra 2018 popredný kubánsky diplomat Carlos Fernández de Cossío zodpovedný za vzťahy USA odpovedá na otázky novinárov v Havane. Diplomatvo štvrtok 21. mája 2020 povedal, že vymenovanie senátora Marca Rubia za dočasného predsedu senátneho výboru pre kontrolu spravodajských služieb môže prehĺbiť napätie vo vzťahoch medzi Kubou a USA. Foto: TASR/AP

Medzi kubánskou vládou a administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa je podľa de Cossía slabá komunikácia na všetkých úrovniach a vyhliadka na akékoľvek rozhovory je vzdialená.

Havana 22. mája (TASR) - Popredný kubánsky diplomat Carlos Fernández de Cossío zodpovedný za vzťahy USA vo štvrtok povedal, že vymenovanie senátora Marca Rubia za dočasného predsedu senátneho výboru pre kontrolu spravodajských služieb môže prehĺbiť napätie vo vzťahoch medzi Kubou a USA. Informovala o tom agentúra AP.

De Cossío, ktorý má na kubánskom ministerstve zahraničných vecí na starosti vzťahy s USA, sa kriticky vyjadril k nedostatku diplomatickej pomoci po útoku na kubánske veľvyslanectvo vo Washingtone z 30. apríla. Takisto odmietol list od americkej vlády, v ktorom Kubu označila za "nespolupracujúcu" v boji proti terorizmu.

"Súčasná americká vláda, americké ministerstvo zahraničných vecí a minister zahraničných vecí dávajú veľmi jasne najavo, že nemajú žiadny záujem na akomkoľvek zlepšení vzťahov s Kubou," povedal.

Obvinenia zo strany USA podľa agentúry DPA vyvolali kroky Kuby, ktorá poskytla útočisko niekoľkým osobám na úteku pred spravodlivosťou v Spojených štátoch a takisto aj vodcom kolumbijských partizánskych skupín.

De Cossío povedal, že v súvislosti s vodcami Národnej oslobodeneckej armády (ELN) je Kuba viazaná medzinárodnými zárukami vrátane sľubu, ktorý dala kolumbijskej vláde.

Medzi kubánskou vládou a administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa je podľa de Cossía slabá komunikácia na všetkých úrovniach a vyhliadka na akékoľvek rozhovory je vzdialená.

Rubia v pondelok vymenovali za dočasného predsedu senátneho výboru pre kontrolu spravodajských služieb.

Niekdajší predseda výboru Richard Burr zo svojho miesta odstúpil minulý štvrtok, kým polícia vyšetrí jeho prípad v súvislosti so zneužitím utajených informácií pri predaji akcií.