Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Popredný veliteľ Islamského štátu zahynul pri americkom nálete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Takzvaný guvernér provincie IS s názvom Chorásán, čo je historické pomenovanie stredoázijského regiónu používané džihádistami, zahynul spolu s ďalšími zhruba 30 militantmi.

Kábul 11. júla (TASR) - Popredný veliteľ extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Afganistane prišiel o život pri americkom nálete vo východoafganskej provincii Nangarhár. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie afganskej tajnej služby.

Zabitého militanta identifikovali ako Háfiza Saída, ktorého Islamský štát začiatkom tohto roku vymenoval za svojho veliteľa pre oblasť Pakistanu a Afganistanu.

Takzvaný guvernér provincie IS s názvom Chorásán, čo je historické pomenovanie stredoázijského regiónu používané džihádistami, zahynul spolu s ďalšími zhruba 30 militantmi.

K náletu, podniknutému na základe informácií afganských tajných služieb, došlo v noci nadnes v okrese Ačín neďaleko hraníc s Pakistanom. Americká armáda potvrdila, že v oblasti uskutočnila letecký útok, ale neuviedla nijaké ďalšie podrobnosti.

Pakistanský občan Saíd je v poradí štvrtým vysokopostaveným členom IS, ktorý zahynul pri amerických náletoch v Nangarháre za posledný týždeň.

V Afganistane, tradičnej bašte Talibanu, sa k džihádistickej skupine IS hlási čoraz viac militantov, čo z nich robí terč smrtiacich útokov amerických bezpilotných lietadiel. Taliban stále zostáva výrazne dominantným militantným hnutím v Afganistane, ale IS už operuje v najmenej troch z 34 afganských provincii vrátane Nangarháru.

Na strane IS bojujú v Afganistane rozčarovaní bývalí členovia Talibanu aj zahraniční bojovníci.