Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Populisti zo strany Vox uspeli v regionálnych voľbách

Santiago Abascal (druhý vľavo), líder krajne pravicovej strany Vox. Foto: TASR/AP

Strana Vox, ktorá v predchádzajúcich voľbách v roku 2019 získala 5,5 percenta hlasov, tentoraz podľa predbežných oficiálnych výsledkov presvedčila až 17,6 percenta voličov.

Madrid 14. februára (TASR) – Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza utrpela v nedeľu porážku v predčasných parlamentných voľbách v autonómnom spoločenstve Kastília a León. Ich víťazom sa stala vládnuca konzervatívna Ľudová strana (PP), avšak na to, aby sa udržala pri moci, potrebuje podporu populistickej a xenofóbnej strany Vox, informovala na svojom webe rakúska televízia ORF.

Strana Vox, ktorá v predchádzajúcich voľbách v roku 2019 získala 5,5 percenta hlasov, tentoraz podľa predbežných oficiálnych výsledkov presvedčila až 17,6 percenta voličov a v regionálnom parlamente bude mať 13 z 81 kresiel — doteraz mala len jedno.

Zo sčítania 99,3 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že socialisti získali 30 percent hlasov, takže v regionálnom parlamente vo Valladolide obsadia len 28 kresiel, teda o sedem menej ako doteraz. Hoci PSOE voľby pred troma rokmi vyhrala, nebola schopná zostaviť vládu.

Konzervatívny regionálny prezident Alfonso Fernández Manueco vyhlásil predčasné voľby vlani v decembri po rozpade koalície medzi jeho PP a liberálnou stranou Ciudadanos (Občania). PP v nedeľu získala 31,4 percenta hlasov a má o dva mandáty viac (31). Ak chce však Fernández Manueco zostať pri moci, musí vytvoriť koalíciu so stranou Vox, keďže veľká koalícia medzi PP a socialistami bola odmietnutá.