Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Poradca poľského prezidenta:Bidenova návšteva Kyjevu je gestom podpory

Na snímke zľava americký prezident Joe Biden sa zapisuje do knihy návštev a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský návštevy v Kyjeve 20. marca 2023. Foto: TASR/AP

Biden sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil tam nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov.

Varšava 20. februára (TASR) - Návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve potvrdzuje odhodlanie Spojených štátov stále pomáhať Ukrajine vo vojne proti Rusku, vyhlásil v pondelok poradca poľského prezidenta Marcin Przydacz. Citovala ho tlačová agentúra PAP.

Americký prezident prekvapil a v pondelok na vyše päť hodín navštívil ukrajinské hlavné mesto Kyjev, ešte pred svojou plánovanou návštevou Poľska a len niekoľko dní pred prvým výročím napadnutia Ukrajiny Ruskom.

Biden sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil tam nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov, vrátane munície pre salvové raketomety HIMARS, ktoré USA darovali Ukrajine už predtým.

Vedúci kancelárie poľského prezidenta Andrzeja Dudu, zodpovedný za zahraničnú politiku, povedal v pondelok pre PAP, že Bidenova návšteva je "jasným prejavom americkej podpory, po hmotnej aj symbolickej stránke".

"Prezident Joe Biden svojou prítomnosťou v Kyjeve potvrdil, že USA budú ďalej pomáhať Ukrajine a že verí vo víťazstvo. Prezident Andrzej Duda prijal túto informáciu s obrovským optimizmom," uviedol Przydacz.

Podľa neho je Poľsko spokojné so správami o ďalšej americkej vojenskej pomoci Ukrajine.

"Vítame ďalšie americké vyhlásenia o vojenskej pomoci, pretože toto nás výrazne približuje k mieru. Čím skôr Rusko pochopí, že sa musí z tejto vojny stiahnuť, tým lepšie a bezpečnejšie pre nás," vysvetlil Marcin Przydacz.

Na otázku, čo prinesie Bidenova návšteva Varšavy v utorok a v stredu, Przydacz odpovedal, že Poľsko očakáva ďalšie posilňovanie východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO).

Rozhovory Dudu a Bidena sa budú zameriavať na spôsoby, ako odstrašiť Rusko, na politiku sankcií proti Moskve a na podporu Ukrajiny, informoval.