Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ušakov a Sullivan hovorili o garanciách žiadaných Moskvou

Na archívnej snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a jeho poradca Jurij Ušakov. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin taktiež vyzval NATO na začiatok týchto rokovaní, ktorých cieľom podľa neho je poskytnúť Rusku bezpečnostné záruky.

Moskva/Washington 20. decembra (TASR) - Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov a poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan hovorili o bezpečnostných zárukách, ktoré žiada Rusko. Informoval o tom v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

"Ušakov a Sullivan pokračujú v rokovaniach v súvislosti so známymi ruskými návrhmi. Tie sme predložili v dvoch návrhoch zmlúv, ktoré boli už skôr doručené americkej strane," uviedol Peskov, podľa ktorého mal telefonický rozhovor poradcov pracovný aj pragmatický charakter.

Ruské ministerstvo zahraničných zverejnilo 17. decembra dva návrhy zmlúv týkajúcich sa bezpečnostných záruk žiadaných od Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie. Ministerstvo požadovalo urýchlené rokovania s Washingtonom.

Rozsiahle návrhy zmlúv sú podľa Ruska dôležité pre jeho bezpečnosť. NATO podľa nich nesmie žiadnym novým krajinám povoliť vstup do Severoatlantickej aliancie. Moskva takisto žiada, aby NATO v postsovietskych krajinách nebudovalo svoje základne.

Ruské médiá už predtým informovali, že Ušakov oznámil Sullivanovi, že Rusko je pripravené okamžite začať rokovať o návrhoch zmlúv.

Na archívnej snímke poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.
Foto: TASR/AP


Ruský prezident Vladimir Putin taktiež vyzval NATO na začiatok týchto rokovaní, ktorých cieľom podľa neho je poskytnúť Rusku bezpečnostné záruky. Podľa Putina je dôležité, aby Rusko malo právne garancie, pretože jeho západní kolegovia nedodržiavajú ústne dohody.

Západ obviňuje Moskvu z prípravy invázie na Ukrajinu a tvrdí, že Rusko na hraniciach s touto krajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Putin možnú inváziu odmieta a viní NATO zo stupňovania napätia.