Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Porošenko a Kerry koordinovali kroky na deeskaláciu situácie v Donbase

Na snímke vpravo americký minister zahraničných vecí John Kerry a vľavo ukrajinský prezident Petro Porošenko, archívne foto Foto: TASR

Porošenko a Kerry hovorili aj o tých bodoch minských mierových protokolov, ktoré zostávajú nesplnené.

Kyjev 13. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko absolvoval telefonický rozhovor s ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, v ktorom prerokovali ďalšie kroky zameranú na deeskaláciu situácie v Doneckej i Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Ako dnes informovala agentúra Interfax, Kerry počas rozhovoru informoval aj o svojich utorkových rokovaniach s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom a schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Porošenko a Kerry hovorili aj o tých bodoch minských mierových protokolov, ktoré zostávajú nesplnené.

Jednou z nich je aj ústavná reforma. V tejto súvislosti dnes agentúra TASS informovala, že predstavitelia samozvaných republík v Donbase zaslali Kyjevu svoj návrh zmien ústavy, v ktorých je zakotvený osobitný štatút Donbasu.

Spoločný návrh Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) predpokladá vytvorenie oddielov ľudových milícií, podriadených miestnym výkonným orgánom, priznanie štatútu oficiálneho jazyka ruštine, osobitný ekonomický režim a ďalšie práva.

Počíta aj s možnosťou uzatvorenia komplexu dohovorov a zmlúv medzi ústrednou vládou v Kyjeve a Donbasom. Navrhujú sa aj zmeny v ústave v častiach o justičnom systéme, prokuratúre, miestnej samospráve a administratívnom usporiadaní Ukrajiny. Návrh zakotvuje aj neutralitu Ukrajiny.



Agentúra TASS uviedla, že návrh ústavných zmien predložilo vedenie DĽR a LĽR v súvislosti s dnešným zasadnutím ústavodarného výboru Ukrajiny, ktorej úlohou je vypracovať návrh zmien v súčasnej ústave. Vedenia oboch republík v spoločnom vyhlásení deklarovali, že svoje návrhy výboru zaslali už viackrát, ale nikdy na ne nedostali odpoveď.

Upozornili súčasne, že ak Ukrajina zapracuje ich požiadavky do novej ústavy, príslušné zmeny vo svojich ústavách urobia aj DĽR a LĽR. Zdôraznili, že synchronizácia a harmonizácia ústavných reforiem všetkých troch subjektov je podľa nich jediným možným spôsobom, ako vytvoriť spoločný politický priestor a plniť minské mierové protokoly.