Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Úsilie o riešenie ukrajinskej krízy vrcholí

Zľava ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko pózujú počas prestávky na mierových rozhovoroch o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

Cieľom štátnikov, ktorí sa dnes zišli v Minsku, je nájsť východisko z krízy na Ukrajine.

Minsk 11. februára (TASR) - O pokračovaní rokovaní Kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré v utorok večer prerušili, informovala dnes z Minska ruská tlačová agentúra TASS.

Rokovanie, na ktorom sa zúčastňujú v bieloruskom hlavnom meste bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov, predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová, ako aj zástupcovia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Denis Pušilin a Vladislav Dejnego, prebieha paralelne s pokračujúcim rusko-ukrajinsko-francúzsko-nemeckým summitom.



Predstavitelia samozvaných republík z východnej Ukrajiny, ako to uviedol už v utorok večer jeden z nich Denis Pušilin, predložili partnerom návrhy, na ktoré očakávajú odpoveď.

Členom kontaktnej skupiny, ktorí sa už v utorok pokúsili vytvoriť predpoklady pre dnešnú vrcholnú schôdzku prezidentov Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky, sa podarilo dospieť v utorok večer k predbežnej dohode o zastavení paľby a stiahnutí zbraní.

V Kyjeve o tom ešte dnes predpoludním informoval zdroj blízky rokovaniam.

Podľa neho príslušné záruky v tomto zmysle na seba zobrala ukrajinská strana, ako aj zástupcovia samozvaných republík vyhlásených proruskými separatistami na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

"Môžem povedať, že včera (v utorok) sa stranám skutočne podarilo dohodnúť na zastavení paľby a stiahnutí zbraní. Kyjev dal príslušné záruky a predstavitelia Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky tiež vyjadrili svoju pripravenosť," spresnil nemenovaný zdroj pre agentúru RIA Novosti bez uvedenia bližších podrobností.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozpráva s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Minsku 11. februára 2015
Foto: TASR/AP

Zľava ruský prezident Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande, ukrajinský prezident Petro Porošenko, nemecká kancelárka Angela Merkelová a bieloruský prezident Alexander Lukašenko kráčajú po mierových rozhovoroch o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) gestikuluje pri nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a ukrajinskom prezidentovi Petrovi Porošenkovi počas mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry TASS by sa summit v Minsku mohol stať vyvrcholením intenzívneho mnohostranného úsilia o nájdenie riešenia ukrajinskej krízy. Diplomatické úsilie na "ukrajinskom fronte" zosilnelo v uplynulých dňoch, keď kancelárka Merkelová a prezident Hollande zavítali do Kyjeva a Moskvy, kde predstavili svoje návrhy na riešenie ukrajinskej krízy.

Svetoví lídri rokovali

Účastníci minského summitu o Ukrajine pripravujú na podpísanie text spoločnej deklarácie, v ktorej podčiarknu nevyhnutnosť plnenia minských mierových dohôd v záujme vyriešenia konfliktu na východe Ukrajiny.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam.

Podľa neho sa očakáva aj odsúhlasenie plánu implementácie minských mierových dohôd členmi Kontaktnej skupiny pre riešenie ukrajinskej krízy, ktorí rokovali v Minsku už v utorok. Očakáva sa, že účastníci dnešného summitu podporia tento plán, poznamenal anonymný zdroj.

Zľava ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa rozprávajú počas príchodu na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zľava) si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom (vpravo), vľavo sa prizerá francúzsky prezident Francois Hollande a druhá sprava nemecká kancelárka Angela Merkelová počas príchodu na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Hollande a Merkelová dnes pricestovali do bieloruskej metropoly Minsk na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine s prezidentmi Ruska a Ukrajiny.
Foto: TASR/AP

Tlačová agentúra Reuters priniesla od svojho nemenovaného zdroja z ukrajinskej delegácie informáciu o tom, že by účastníci vrcholnej schôdzky mali podpísať spoločnú deklaráciu podporujúcu územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny.

Ako ďalej uviedla spomínaná ukrajinská tlačová agentúra, prezidenti Francúzska, Ruska a Ukrajiny, Francois Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko, ako aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová rokovali dnes v Minsku medzi ôsmimi očami asi dve hodiny.

Po 20.00 hod SEČ sa začali rokovania v širšom rámci, na úrovni delegácií zúčastnených krajín.

Summit sa začal

S napätím očakávaný summit o Ukrajine sa začal dnes v Minsku za účasti prezidentov Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, Francoisa Hollanda, Vladimira Putina a Petra Porošenka, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Všetkých účastníkov rokovaní postupne privítal v dejisku vrcholnej schôdzky - minskom Paláci nezávislosti - bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý hostke z Berlína odovzdal kyticu bielych a červených ruží.

Cieľom štátnikov, ktorí sa dnes zišli v Minsku, je nájsť východisko z krízy na Ukrajine, spoločné riešenie, ktoré by viedlo k prímeriu, stiahnutiu ťažkej techniky a postupnému nastoleniu poriadku v bojmi sužovaných oblastiach Ukrajiny.


Zľava ruský prezident Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa rozprávajú počas mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (v strede), vpravo sa prizerá francúzsky prezident Francois Hollande počas príchodu na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR

Štvorica lídrov by mala absolvovať najskôr rokovania medzi štyrmi očami, aby následne summit pokračoval na úrovni delegácií zúčastnených krajín.

Dĺžka schôdzky nie je stanovená a nik z pozorovateľov sa neodvažuje ani tipovať, kedy by mohli byť známe jej výsledky.

V Minsku sa očakávala aj účasť šéfov diplomacií účastníckych krajín rokovaní, prekvapujúco však dorazili do bieloruskej metropoly podľa tlačovej agentúry DPA aj najvyšší predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij a takisto najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko. Ich úloha zatiaľ nie je jasná.

Ako však pre DPA uviedol hovorca doneckých separatistov Andrej Purgin, v prípade dosiahnutia dohody sú pripravení podpísať ju.

Prišli Merkelová, Hollande aj Porošenko

Prezidenti Francúzska a Ukrajiny, Francois Hollande a Petro Porošenko, ako aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová dorazili dnes popoludní do bieloruského Minska, dejiska summitu o Ukrajine, na ktorom budú v miestnom Paláci nezávislosti rokovať s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom. Účasť najvyššieho ruského predstaviteľa na vrcholnej schôdzke potvrdil dnes predpoludním Kremeľ.

Francúzsko, Nemecko a Ukrajina by mali hovoriť jedným hlasom, vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ pred samotným rokovaním požadujúc bezpodmienečné prímerie na východe krajiny. Petro Porošenko, ktorý nevylúčil ešte pred odletom do Minska vyhlásenie vojnového stavu na celom území Ukrajiny, podčiarkol, že všetko závisí od výsledku dnešných rokovaní.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) si podáva ruku so svojím bieloruským partnerom Alexandrom Lukašenkom pred začatím mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR/AP

"My sme za mier, ale ak budeme musieť súpera poraziť, urobíme to. Budeme brániť našu krajinu do posledného muža." A jednoznačne odmietol Ruskom navrhovanú federalizáciu krajiny.

Lídri prichádzajú na rokovania v Minsku




Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert hovoril pred schôdzkou podľa tlačovej agentúry DPA o istej nádeji, zdôraznil však, že viac to nie je. Jeho francúzsky kolega Stéphane Le Foll pripomenul, že Paríž a Berlín by chceli rokovania priviesť až do cieľa a že pri nich pôjde o to nájsť spoločné riešenie.

Hostiteľ schôdzky, bieloruský prezident Alexander Lukašenko by hostí mal uviesť do samotného dejiska rokovaní, vyzdobeného vlajkami účastníckych krajín. Tam je naplánované oficiálne privítanie, vrátane pózovania pre fotoreportérov. Bezprostredne po ňom by sa mali začať samotné rokovania o riešení konfliktu na Ukrajine, dodala agentúra DPA.

V Minsku sa očakáva aj prítomnosť šéfov diplomacií všetkých rokujúcich krajín.

Putin pricestoval do Minska na summit o Ukrajine

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin pricestoval dnes do Minska, kde sa zúčastní na summite o Ukrajine v spoločnosti najvyšších predstaviteľov Francúzska a Ukrajiny, Francoisa Hollanda a Petra Porošenka, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a DPA.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vpravo) víta svojho ruského partnera Vladimira Putina pred začatím mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015.
Foto: TASR/AP

Merkelová, Hollande a Porošenko, ktorí pricestovali do bieloruského hlavného mesta už skôr, sa na krátkej schôdzke stretnú ešte pred samotnými rokovaniami s Putinom, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z francúzskej delegácie.

Hostiteľ schôdzky, bieloruský prezident Alexander Lukašenko by hostí mal uviesť do samotného dejiska rokovaní, vyzdobeného vlajkami účastníckych krajín. Tam je naplánované oficiálne privítanie, vrátane pózovania pre fotoreportérov.