Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Porošenko je kedykoľvek pripravený vydať rozkaz na zastavenie paľby

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Porošenko podľa agentúry UNIAN upozornil, že nevyhnutnou podmienkou pre urovnanie situácie na Ukrajine je realizácia mierových protokolov, podpísaných vlani na jeseň v Minsku.

Mníchov 7. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko je kedykoľvek pripravený vydať vládnym jednotkám rozkaz na zastavenie paľby. Vyhlásil to dnes na brífingu, ktorý sa uskutočnil počas bezpečnostnej konferencie v Mníchove. Porošenko podľa agentúry TASS uviedol, že tento postoj Ukrajiny má plnú podporu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Ukrajinský prezident súčasne vyslovil presvedčenie, že otázka federalizácie a autonómie niektorých oblastí Ukrajiny by sa mala riešiť prostredníctvom celoštátneho referenda. Uviedol, že je pripravený vypísať aj referendum o štátnom jazyku. "A viem, aký bude výsledok (referend)," dodal Porošenko, ktorý opakovane zdôrazňuje, že Ukrajina bola, je a zostane jednotným štátom.

Porošenko podľa agentúry UNIAN upozornil, že nevyhnutnou podmienkou pre urovnanie situácie na Ukrajine je realizácia mierových protokolov, podpísaných vlani na jeseň v Minsku.



V prejave pred účastníkmi konferencie Porošenko znova apeloval na západných partnerov Ukrajiny, aby jej armáde poskytli zbrane na obranu. Vyhlásil tiež, že Ukrajina nepotrebuje mierotvorcov, ale odsun ruských jednotiek, pričom ako dôkaz ich prítomnosti na ukrajinskom území predložil doklady ruských vojakov, ktorí "zablúdili" na Ukrajinu.

Porošenko dnes v Mníchove absolvoval aj spoločné stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a americkým viceprezidentom Joeom Bidenom.



Ako sa uvádza v ich spoločnom vyhlásení, štátnici skoordinovali svoje ďalšie kroky, podčiarkli nutnosť okamžitého zastavenia paľby a pokračovania dialógu o implementácii minských protokolov.

Porošenko mal dnes aj spoločné rokovanie so šéfkou európskej diplomacie Federikou Mogheriniovou, s ktorou koordinovali spoločný postup pred zasadnutím Rady ministrov zahraničných vecí EÚ, kde sa podľa všetkého bude rokovať aj o situácii v Donbase.

Ukrajinský prezident dnes v Mníchove vyslovil predpoklad, že Ukrajina za pomoci svetového spoločenstva "prejde všetkými skúškami" a o šesť rokov získa perspektívu členstva v EÚ. Uviedol, že vstup Ukrajiny do EÚ si želá 75 percent občanov jeho krajiny.