Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Porošenko nebude váhať s vyhlásením vojny, ak bude konflikt eskalovať

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je pripravený vyhlásiť vo všetkých regiónoch krajiny vojnový stav, ak konflikt so separatistami na východe krajiny bude ďalej eskalovať.

Kyjev 11. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko je pripravený vyhlásiť vo všetkých regiónoch krajiny vojnový stav, ak konflikt so separatistami na východe krajiny bude ďalej eskalovať, informovala dnes agentúra Interfax.



"Aj ja, aj vláda i parlament sme pripravení prijať rozhodnutie o vyhlásení vojnového stavu na celom území Ukrajiny," vyhlásil Porošenko na dnešnom rokovaní ukrajinskej vlády.

Ukrajinský prezident dodal, že s vyhlásením vojnového stavu nebude váhať, ak "nezodpovedné počínanie agresora povedie k ďalšej závažnej eskalácii konfliktu".

"Som presvedčený, že naša krajina sa dokáže brániť," citoval Interfax Porošenka.

Podľa agentúry Reuters Porošenko zopakoval, že Ukrajina zostane jednotným štátom. "Federalizácia je semenom, ktoré do ukrajinskej pôdy nezapustí korene," vyhlásil na margo návrhov, ktoré ohľadom zmeny štátneho zriadenia na Ukrajine zaznievajú z Moskvy.

Podľa agentúry TASS Porošenko tiež uviedol, že Ukrajina a EÚ budú na dnešných rokovaniach v Minsku hovoriť rovnakým jazykom v záujme dosiahnutia bezpodmienečného prímeria a ďalších krokov, ktoré by mali viesť k ukončeniu krviprelievania na východe Ukrajiny, kde od apríla minulého roku prišlo v bojoch o život už vyše 5000 ľudí.

Tlačová služba Kremľa medzičasom potvrdila, že ruský prezident Vladimir Putin odcestuje do Minska a zúčastní sa na schôdzke v normandskom formáte. Svoju účasť avizovali aj francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí pred cestou v spoločných telefonátoch analyzovali najnovší vývoj situácie na východe Ukrajiny. Obaja deklarovali pripravenosť vyvinúť maximálne úsilie v záujme dosiahnutia úspechu na rokovaniach, ktoré sú mnohými analytikmi považované za poslednú šancu na obnovenie mieru na Ukrajine, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v Paríži Elyzejským palácom.

Do Minska odcestuje aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý dnes počas návštevy vo východoukrajinskom Kramatorsku opäť vyzval na mier.