Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Nebudem brániť referendu o štátotvornom usporiadaní

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

"Pre tých, kto veľmi chce realizovať tézu federalizácie...máme nástroj - referendum," vyhlásil ukrajinský prezident.

Kyjev 6. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že nemá námietky proti referendu, ktoré by mohlo udeliť viac právomocí regiónom na východe krajiny, kde už rok trvá ozbrojený konflikt medzi proruskými separatistami a vládnymi silami. Informovala o tom agentúra AP.

Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali už viac ako 6000 životov. Pred vypuknutím konfliktu protivládni demonštranti v tejto časti krajiny žiadali od Kyjeva referendum, ktorého cieľom bolo udeliť regiónom väčšiu autonómiu. Tieto výzvy vtedy ukrajinská vláda zamietla.

Na prvom zasadnutí parlamentnej komisie, ktorá má vypracovať a predložiť zmeny v ukrajinskej ústave, však dnes Porošenko povedal, že ak táto komisia rozhodne, že referendum je nutné, nebude mu stáť v ceste.

"Pre tých, kto veľmi chce realizovať tézu federalizácie...máme nástroj - referendum. A ja som pripravený, aby sme začali s procesom príprav na referedum o štátotvornom usporiadaní, ak to vy budete považovať za nutné," vyhlásil Porošenko v príhovore k členom komisie.

Pokiaľ ide o decentralizáciu, Porošenko podľa agentúry Ukrinform poznamenal, že tento proces sa nebude týkať sféry obrany, národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky. Uviedol, že "rola centrálnej vlády sa v tejto oblasti naopak zvýši".

Poznamenal tiež, že je veľmi dôležité zabezpečiť koordináciu v oblasti boja s korupciou.

DĽR a LĽR sa k Porošenkovej ochote stavajú skepticky

Vladislav Dejnego, splnomocnený predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) v tzv. kontaktnej skupiny pre riešenie konfliktu na východe Ukrajiny, považuje Porošenkove slová za dôkaz, že Kyjev sa nechystá riešiť problémy zahrnuté do komplexu opatrení na plnenie minských mierových protokolov.

Upozornil, že Porošenkovo vyhlásenie nezahŕňa riešenie problematiky štátneho jazyka, zakotvenie samostatnosti regiónu a ďalšie okruhy tém. "Svedčí to o tom, že Kyjev sa nechystá" realizovať ich, upozornil Dejnego.

Predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Andrej Purgin dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že v DĽR sa k myšlienke vypísať referendum o štátotvornom usporiadaní Ukrajiny stavajú skepticky. Vysvetlil, že Ukrajina nemá zákon o referende a "nie je celkom jasné, ako ho implementovať".

Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali už viac ako 6000 životov. Pred vypuknutím konfliktu protivládni demonštranti v tejto časti krajiny žiadali od Kyjeva referendum, ktorého cieľom bolo udeliť regiónom väčšiu autonómiu. Tieto výzvy vtedy ukrajinská vláda zamietla.