Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Stanné právo na Ukrajine platí už od pondelka

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas prejavu na zasadnutí parlamentu v Kyjeve 26. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Podľa pôvodného vyhlásenia Porošenka malo stanné právo začať platiť až v stredu, a to od 8.00 h SEČ, poznamenala agentúra Ukrinform.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Stanné právo v desiatich oblastiach Ukrajiny platí už od pondelka a potrvá do 26. decembra, vyhlásil v utorok večer ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa pôvodného vyhlásenia Porošenka malo stanné právo začať platiť až v stredu, a to od 8.00 h SEČ, poznamenala agentúra Ukrinform.

"Zákon, ktorým bol schválený prezidentský výnos, stanovuje 30 dní. Platnosť sa skončí, ako to chápem, 26. decembra. Keď som hovoril (v pondelok v parlamente), bol tam iný dátum. Teraz ale platí 26. december. Preto stanné právo platí od 26. novembra," citovali Porošenka agentúry UNIAN a Interfax-Ukrajina.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.