Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Udalosti v Debaľceve sú cynickým útokom na dohodu z Minska

Zľava nemecká kancelárka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko, bieloruský prezident Alexander Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin prichádzajú na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil dnes snahu separatistov dobyť mesto Debaľceve za "cynický útok" na dohodu o prímerí uzatvorenú minulý týždeň v bieloruskom Minsku.

Kyjev 17. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil dnes snahu separatistov dobyť mesto Debaľceve za "cynický útok" na dohodu o prímerí uzatvorenú minulý týždeň v bieloruskom Minsku.

"Je to cynický útok na minskú dohodu,"
povedal Porošenko počas telefonického rozhovoru s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident vyzval stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby zabránili "ďalšiemu porušovaniu a totálnym vojenským operáciám v srdci Európy".

Predstaviteľ ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin podľa agentúry DPA konštatoval, že v Debaľceve je obkľúčených približne 5000 ukrajinských vojakov.

Ukrajinská strana podľa DPA priznala, že prišla o veľkú časť mesta. Basurin ešte predtým tvrdil, že separatisti získali pod kontrolu vyše 80 percent mesta, ktoré je strategickým železničným uzlom.