Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Ukrajina presunie k hranici s Ruskom vojenské jednotky

Na archívnej snímke Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Podľa Porošenka sú okrem dislokácie dodatočných jednotiek k hranici plánované nové vojenské cvičenia a na územiach, kde bolo zavedené stranné právo, by mala byť uskutočnená aj príprava záložníkov.

Kyjev 3. decembra (TASR) - Počas trvania stanného práva na Ukrajine bude posilnená ochrana štátnej hranice s Ruskom ako aj administratívnej hranice s Krymom. Povedal to v pondelok ukrajinský prezident Petro Porošenko. Informáciu priniesla tlačová agentúra Interfax.

Porošenko ďalej vo svojom vyhlásení pri príležitosti začatia fóra "70 rokov Všeobecnej deklarácie ľudských práv: Program dňa pre Ukrajinu" uviedol, že "budú využité všetky dostupné možnosti, ktoré štátnym orgánom poskytuje stanné právo na to, aby bola posilnená hranica s Ruskou federáciou a administratívna hranica s Krymom". Budú taktiež "skrátené termíny potrebné na formovanie armádnych brigád, nachádzajúcich sa na jednotlivých základniach".

Podľa slov Porošenka sú okrem dislokácie dodatočných jednotiek k hranici plánované nové vojenské cvičenia a na územiach, kde bolo zavedené stranné právo, by mala byť uskutočnená aj príprava záložníkov.

Vo svojom prejave pripomenul, že stanné právo je preventívnym opatrením platným 30 dní, ktoré má predísť agresii, prípadne zmierniť jej negatívne následky. Cieľom stanného práva je podľa Porošenka "ochrániť to najdôležitejšie právo, teda právo na život". Prezident podľa svojich slov dúfa, že stanné právo splní svoj cieľ a nebude nutné ho ďalej predlžovať.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.