Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Porošenko vytvára štáb na posilnenie obrany Kyjeva

Na snímke pohľad na zničený súkromný dom po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Táto situácia je dôsledkom toho, že ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách ohlásil začiatok špeciálnej vojenskej operácie v Donbase na východe Ukrajiny.

Kyjev 24. februára (TASR) - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev.

"Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev," napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter.

Ukrajinské železnice (Ukrzaliznycia) spúšťajú prevádzku evakuačných vlakov na prepravu obyvateľov Ukrajiny z Luhanskej, Doneckej a Odeskej oblasti. Prvé takéto vlaky vypravia ešte vo štvrtok. Presné časy ich odchodov spoločnosť neoznámila z bezpečnostných dôvodov, informoval denník Ukrajinská pravda.

V spoločnosti Ukrzaliznycia informovali, že všetky vlaky do Kyjeva a z neho jazdia podľa cestovného poriadku.

Kancelária ukrajinského prezidenta informovala, že zásoby potravín a ďalších životne dôležitých produktov v obchodných reťazcoch na Ukrajine vydržia 15 až 20 dní.

Žena a jej dieťa čakajú na vlak, keď opúšťajú Kyjev vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Kancelária prezidenta súčasne pripustila, že situácia sa môže zmeniť kvôli špekulatívnemu dopytu.

Spravodajský web Gazeta.ru informoval, že sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald´s vzhľadom na situáciu na Ukrajine dočasne zatvára všetky svoje pobočky.

Ihor Terechov, primátor mesta Charkov (Charkiv) ležiaceho v blízkosti styčnej línie v Donbase, prostredníctvom svojho konta na Facebooku informoval, že v meste sú otvorené všetky kryty civilnej obrany a úkryty pred bombami. Vyzval obyvateľov mesta, aby ich v prípade zhoršenia situácie použili.

Na Charkovčanov sa obrátil "s prosbou, aby dnes zostali doma a ak je to možné, zachovali pokoj".

Táto situácia je dôsledkom toho, že ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách ohlásil začiatok špeciálnej vojenskej operácie v Donbase na východe Ukrajiny.

Vojenské akcie sú podľa Putina namierené "proti tým, ktorí si vzali Ukrajinu a jej ľud za rukojemníkov". Povedal tiež, že cieľom je "denacifikácia a demilitarizácia" Ukrajiny. Deklaroval, že režim v Kyjeve pácha genocídu na východe krajiny a že spravodlivosť a pravda sú na strane Ruska. Tvrdil aj to, že zodpovednosť za krv bude na rukách Ukrajincov a že Rusko nemá v pláne okupovať územie Ukrajiny.